Det var i torsdags förra veckan som en lägenhet i Hageby blev utsatt för skottlossning. Fyra skott träffade dörren. I lägenheten befann sig en kvinna som är anhörig till den anställde vid Norrköpingsskolan. De båda är i sin tur anhöriga till ytterligare en person som, enligt uppgifter, har kopplingar till Rawa Majid, eller "Kurdiska räven" som han kallas.
Den anställde berättar för oss att han nu får polisskydd på annan ort.
– Jag ser inga konstigheter i att jag i nuläget inte kan jobba på skolan. Barnens säkerhet måste komma först. Jag känner att jag har fått ett stort stöd från min arbetsgivare, vi har pratats vid varje dag, säger han.
Först var mannen sjukskriven, men nu är det ändrat till att han är tjänstledig med lön.
En förälder som har barn på den aktuella skolan säger att hon är orolig över kopplingen mellan den anställde och den pågående gängkonflikten. Men hon har inga tankar på att hålla barnen hemma från skolan.
– När man fick veta att han är tagen ur tjänst blev det lite lättare, säger föräldern till oss.
Vad är man orolig för?
– Att det ska ske någon slags skjutning på skolan. Inte mot barnen, men mot honom.
Har ni fått någon information från kommunen om situationen?
– Nej, ingenting. Det tycker jag är väldigt dåligt. All information står ju på nätet.
Vad hade du önskat?
– Att någon information kommer ut om det här från kommunen och hur det blir med just honom framöver.
Enligt Ester Alavei, tillförordnad utbildningsdirektör i Norrköpings kommun, finns ingen anledning till oro när det gäller föräldrar och personal på den aktuella skolan.
– Barnens säkerhet och personalens säkerhet går före allt annat givetvis. Jag vill inte uttala mig i ett enskilt ärende, men när vi misstänker att det finns en hotbild kring en personal hos oss så är det givetvis barnens och personalens säkerhet som går före, så den personen kan inte vara i tjänst så länge det finns en hotbild, säger Ester Alavei.
Hur hanterar ni vardagen för barn och personal på skolan?
– Jag vill vara väldigt tydlig med att det inte finns någon hotbild mot någon av våra skolor eller enheter överhuvudtaget. Så utifrån det behöver vi inte vidta några åtgärder. Men vårt krisledningsarbete har ändå kickat igång både på lokal nivå, förvaltningsnivå samt kommunövergripande nivå utifrån händelserna de senaste veckorna.
Vad har ni gjort för att stötta den anställda?
– Personen är anställd i vår kommun och har rätt till samma stöd som alla andra anställda har. Skydd och utredning är en polisiär fråga. Det lägger vi oss inte i. Vi är måna om våra anställda och deras mående. Framförallt gäller det våra barn och resten av våra anställda i kommunen. De måste ändå känna att de är trygga i sina uppdrag.
Hur har reaktionerna varit från personalen på skolan?
– Det är klart att det måste vara chockartat, men det är där Sverige är i dag. Det är inte bara personalen på en enskild skola det handlar om. Vi har 10 000 anställda i vår kommun. Det är lätt att komma i kontakt med någon som har en hotbild kring sig.
– Vi har säkerhetssamordnare som jobbar med de här frågorna och hjälper verksamhetschefer och resterande ledning att gå ut med besked både till personal och vårdnadshavare. Det är en del i krisarbetet, säger Ester Alavei.