Föräldern: "Brutalt och hänsynslöst"

Alla boende på Havregatans gruppbostad har påverkats negativt av att personalgruppen splittrats. Det säger föräldrar till brukarna, som nu överväger att anmäla händelsen till polisen.

Göran Olsson och Peter Sundell är kritiska till kommunens agerande.

Göran Olsson och Peter Sundell är kritiska till kommunens agerande.

Foto: Axel Johansson

Norrköping2023-10-19 18:00

Den 25 september tog sig Göran Olsson, som så många gånger förr, till Rambodal för att besöka sin son som har bott på gruppbostaden på Havregatan sedan det byggdes för tio år sedan. Enligt Göran Olsson har det under den tiden aldrig varit några problem med personalen.

Därför kom det som en chock när han utanför boendet möttes av personal som grät. Väktare hade kallats in för att hindra de boende från att ta kontakt med personalen och en av brukarna blev utåtagerande.

– Det var fruktansvärt kaotiskt. Det jag fick reda på då var att enhetschefen slängt ut hela personalstyrkan på ett bräde. Personalen hade fått veta det precis innan jag kom dit, men ingen information hade skickats ut till oss anhöriga i förväg.

Göran Olsson lyckades lotsa sin son ut från boendet och när de återvände på kvällen hade lugnet lagt sig något.

När vi träffas har det gått två veckor sedan personalen splittrades.

– Första veckan var hemsk. Det gjordes tre eller fyra utryckningar av säkerhetspersonal. Vissa av brukarna kunde inte vara kvar och lämnade boendet. Min son blev deprimerad och höll sig kvar inne på rummet. Några har reagerat på motsvarande sätt, några har blivit utåtagerande.

Efter händelsen har Göran Olsson tillsammans med många andra av de anhöriga sökt svar. Varför skedde det här och varför skedde det på det här sättet?

– Oavsett orsaken bakom så gjordes det på ett väldigt brutalt och hänsynslöst sätt.

Men några svar har de hittills inte fått. Cheferna som de har varit i kontakt med hänvisar till sekretess och det enda de har fått veta är att det ska ha funnits kvalitetsbrister.

undefined
Göran Olsson och Peter Sundell är kritiska till kommunens agerande.

En av de anhöriga som också söker svar är Peter Sundell, vars dotter bor på Havregatans gruppbostad.

– Det hade gått flera dagar innan jag fick veta vad som hänt. När jag fick veta åkte jag för att prata med min dotter. Hon var väldigt stressad och hyperventilerade, säger Peter Sundell och berättar att framsteg som dottern gjort under en lång tid nu har raserats.

– Hon hade hittat sin trygghet, men nu är vi tillbaka på ruta ett igen. Det är katastrof och ingen av cheferna bryr sig.

Under de här två veckorna sedan personalförändringen skedde har kommunen plockat in ny extra personal för att stärka upp i verksamheten.

– De har inte en chans. Jag vet att många av den nya personalen har lång erfarenhet och att de är kompetenta. Men när de inte får den introduktion som behövs spelar det ingen roll. De vet inte var handtagen, om man uttrycker sig så, sitter på brukarna, säger Göran Olsson.

Göran Olsson och Peter Sundell har gjort gemensam sak med sju andra anhöriga och ställt krav till kommunen för att få ordning på verksamheten igen. De har gjort en anmälan till IVO och tagit kontakt med jurister.

– Förslaget från oss är att de tar in personal som har jobbat där tidigare för att lära upp den nya personalen. Inte den personal som blev utbytt, av skäl som vi inte förstår, men de som har lämnat av andra orsaker.

undefined
Föräldrar beskriver situationen på Havregatans gruppbostad som kaotisk sedan personalgruppen splittrades.

Föräldrarna överväger dessutom att göra en polisanmälan, berättar Göran Olsson.

– Vi betraktar det här i princip som brottsligt. Det man utsätter de här boende för är psykisk misshandel. De har inga möjligheter att värja sig och mår fortfarande fruktansvärt illa. Vi har inte gått vidare med den biten, men en variant är att göra en polisanmälan. Vi har avvaktat för första prioritet är att få ordning på verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!