Klockan 15 fylldes salen i Vånga bygdegård Klippan av ortsbor som vill ha kvar sin skola. Beskedet att utbildningskontoret vill avveckla skolan kom tidigare i veckan och enligt förslaget ska det ske till höstterminen 2025.
– Det är katastrof. Hur blir det för barnen som ska bussas till olika ställen och vilken kvalité är det på skolorna där? Vi har hört så mycket negativt om Mosstorpsskolan, säger Theres Stark, som tagit intiativ till mötet tillsammans med sin man.
Hon berättar att de redan samlat ihop 1600 namnunderskrifter som kräver att Vångaskolan ska vara kvar och under mötet lyftets bland annat att Vångabor borde mejla politikerna i utbildningsnämnden.
– Det är fantastiskt att folk faktiskt tar sig tid och kommer hit. Vi måste göra vår röst hörd, säger Theres Stark.
Det är strax över 100 elever som går på skolan i dagsläget och den har en kapacitet på runt 170. Kan man ha en skola öppen som man inte kan fylla?
– Det kanske finns andra saker man kan göra. Hyr ut en del av skolan som inte används. Flytta elever hit som går på skolor där det inte fungerar. Lösningen behöver inte vara att stänga just Vångaskolan.
I bygdegården fanns även några politiker på plats, bland annat Emil Nilsson (C) som är ledamot i utbildningsnämnden.
– Vi är många som är engagerade och som tycker det är en väldigt viktig fråga utifrån att landsbygden behöver kunna leva. Konsekvensen när vi stänger ner skolor är att barnfamiljer inte vill flytta dit, säger han.
Deltagarna på mötet delade upp sig i olika arbetsgrupper för att diskutera strategier för att behålla skolan.
I flera av grupperna uttrycktes oro över vad som kommer hända om skolan skulle läggas ner och det diskuterades att utbildningsnämnden sammanträder på onsdag.
Men enligt Ingrid Cassel (M), ordförande i nämnden, kommer inget beslut att fattas då och hon betonar att det i nuläget endast är ett förslag från tjänstemännen.
– De kommer presentera förslaget på onsdag. Vi får det som ren information med möjligheten att ställa frågor och sedan bereds beslut till den 18 december, säger hon.
Hon fortsätter:
– Tjänstemännen har fått ett generellt uppdrag att se över att man får en ekonomi i balans. Vi värnar om ytterområdena, så det här kommer vi titta på extra noga.
Så du öppnar upp för att Vångaskolan eventuellt kommer kunna finnas kvar?
– Ja, det finns ingenting som säger att vi inte skulle kunna ta det beslutet, säger Ingrid Cassel.