Förlåtelse viktigt när man blivit osams
Det är lätt att bli osams och man kan bli osams om mycket. Vad man ska göra. Vilka lag man ska ha på fotbollsplanen. Vilken kompis som ska vara med vem. Men det är svårare att bli sams igen...
Lukas Serrestam, Rasmus Mattsson, Emilia Månsson och Tuva Ydén tycker till om att vara osams.
Foto: Fotograf saknas!
- Man kan vara osams i flera veckor, eller bara under en rast, det beror på vad man blir osams om, säger Lukas Serrestam, Tuva Ydén håller med
- Om man blir osams en gång och inte riktigt reder ut det, kan man ha lättare att bli osams om småsaker efteråt, säger hon.
Andra bråk med syskon
Rasmus Mattson, Emilia Månsson, Lukas Serrestam och Tuva Ydén från klass 3-4 på Vikbolandskolan, tror inte att det finns någon som gillar att vara osams, men att vissa personer har lättare att bli det. Emilia tror att det beror på att man har olika stil och smak.
Alla som är osams vill nog egentligen bli sams, men det är inte alltid helt lätt att bli vänner igen. Ofta vill man inte inse att man själv har gjort fel. Det är även skillnad på bråk mellan kompisar och bråk mellan syskon.
- Jag kan till exempel bråka med min lillebror om vem som ska sitta fram i bilen, en sådan sak skulle jag aldrig bråka om med en kompis, säger Lukas, med syskonen kan man alltid bråka för man vet att de älskar en, ändå.
Ta hjälp av en vuxen
Kan man bli sams efter vad som helst?
- Ja, det kan man, tror Tuva, men vissa saker är svårare att förlåta. Om en kompis till exempel stjäl någonting kan man kanske aldrig riktigt lita på personen igen, även om man inte är ovänner.
- Om man inte mår bra själv så bråkar man mer, säger Emilia.
Småsaker är ofta lätta att reda ut, och efter att man har blivit sams glömmer man bort bråken snabbt.
- Om det är något stort och svårt man bråkar om kan man det vara bra att ta hjälp av en vuxen, tycker Rasmus. Det är lättare att lösa bråket för den vuxna personen, som kan vara till exempel en lärare. Man lyssnar på ofta mer på en vuxen för han eller hon står inte på någons sida.
Viktigt att båda ber om förlåtelse
Man kan reda ut bråk på olika sätt. Alla är överens om att det är bättre att prata, än att slåss. Det är bättre att reda ut vad som hände, än att lägga tid på att tjafsa om vems fel det var. Vissa bråk behöver man inte reda ut alls. Om båda får gå hem och tänka efter lite, kan man nästa dag ha glömt bort hela konflikten.
- Eller så kan man skratta åt att man kunde bli osams om en sådan liten sak.
Vuxna bråkar också.
- Men de slåss inte utan försöker föregå med gott exempel. Tror Lukas.
Alla behöver bråka, att bråka är naturligt, och man lär sig något av det, tror Emilia. Om man bråkar en gång, och får hjälp att reda ut det, så kanske man kan lösa det på samma sätt själv nästa gång. Av att bråka lär man sig hur människor fungerar.
För att bli sams igen är det viktigt att båda ber om förlåtelse, och att man inser att ett bråk faktiskt är bådas fel, tycker Rasmus. Det är skönt att bli sams igen, en härlig känsla. När man är mitt inne i ett bråk verkar alla problem stora, men i efterhand ser man, hur små sakerna man bråkar om faktiskt kan vara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!