Förskollärarna har fått nog: "Nu säger vi ifrån"

Norrköpings förskollärare vittnar om kris i förskolan. För stora barngrupper, hög stressnivå, många sjukskrivningar – och dålig lön trots treårig högskoleutbildning. Nu har de fått nog och kräver en förändring.

Beslutsamma. Förskollärarna Caroline Alderfalk, Emma Storm och Malin Eklund kräver en förändring för sin yrkesgrupps arbetsvillkor.

Beslutsamma. Förskollärarna Caroline Alderfalk, Emma Storm och Malin Eklund kräver en förändring för sin yrkesgrupps arbetsvillkor.

Foto: Sarah Olsson

Norrköping2018-04-14 07:00

Emma Storm, Malin Eklund och Caroline Alderfalk arbetar alla som förskollärare i kommunal verksamhet. Under flera år har de sett hur situationen för deras yrkesgrupp blivit allt värre. Nu vill de berätta.

Att vi ses just nu har att göra med det nationella uppropet Förskoleupproret. Nätverket har sedan 2013 uppmärksammat krisen i förskolan och tog nyligen ett nytt grepp om frågan och samlade in 1 500 berättelser under hashtaggen #pressatläge. 34 personer från Norrköping vittnar i dokumentet. Emma Storm, Malin Eklund och Caroline Alderfalk är på ett eller annat vis aktiva i gruppen.

– Jag tror varken politiker eller folk i allmänhet fattat vilken kris det är inom förskolan, säger Emma Storm.

– Om inget görs kommer vi gå ut i strejk och förskolor kommer stänga – det tror jag ingen vill, poängterar Malin Eklund.

Förskollärarna vittnar om brist på personal, övertid, högt stresspåslag och dåligt samvete för att man inte hinner ge barnen tillräcklig uppmärksamhet. Det de anser vara ett viktigt grundproblem är att barngrupperna är för stora. Enligt Skolverkets riktlinjer ska det i småbarnsgrupper (barn mellan ett och tre år) vara max tolv barn. Men enligt den senaste statistiken är det i Norrköping i snitt över fjorton barn i småbarnsgrupperna i kommunala förskolor. För äldre barn är Skolverkets rekommendation max 15 barn. I Norrköping är det i snitt nästan 17 barn per grupp.

– Att möta så många barn och flera pedagoger varje dag – även som vuxen blir man trött och matt av så många möten, tänk då en två-åring, säger Caroline Alderfalk.

Förskoleupproret vill att Skolverkets riktlinjer ska lagstadgas. De kräver också att förskollärarna ska få ägna sig åt det de är utbildade till och inte som det är nu med många timmar till diskning, städning och matlagning.

– Det står inte i läroplanen att vi ska laga mat och diska – anställ kökspersonal och lokalvårdare, säger Emma Storm.

Att utbildade förskollärare tvingas ägna sig åt hushållsarbete är ett enormt resursslöseri, anser man inom Förskoleupproret. Särskilt som det råder brist på förskollärare. Norrköpings kommun uppskattar att det kommer behövas ytterligare 570 platser i förskolan fram till år 2021, men om kommunen ska lyckas locka nya förskollärare till yrket måste man först behålla dem man har, påpekar lärarna.

– Framförallt måste lönerna höjas, man får flera tusen mer i närliggande kommuner. Hade jag kunnat så hade jag gjort som så många andra och flyttat, säger Emma Storm.

Hur pressad arbetssituationen för förskollärare är visar sig i det höga antalet sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är lärare inom förskolan kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar. Av 78 branscher hamnar anställda inom förskolan tredje högst vad gäller sjukskrivningar. Psykiska diagnoser, som stressrelaterade sjukdomar, är den främsta anledningen till sjukskrivning inom skolan. Både Malin Eklund och Caroline Alderfalk har varit sjukskrivna för utmattningssyndrom.

Krisen i förskolan ska ha pågått i flera år, varför har det inte uppmärksammats tidigare? Förskollärarna vittnar om en tystnadskultur och att skulden istället läggs på en själv. Men nu har de funnit kraft i gemenskapen genom Förskolupproret.

– Vi älskar vårt yrke och barnen vi arbetar med. Men nu säger vi ifrån. Vi värdesätter vår egen utbildning och ställer krav, säger Emma Storm.

Förskolepersonalens krav

- Höj lönerna.

- Ta bort kringuppgifter för förskollärare och barnskötare.

- Tydliggör och likställ planeringstid för förskollärare och arbetslaget över hela landet.

- Lagstadga om antal barn per grupp.

- Max fyra barn per pedagog för små barn, max fem barn per pedagog, äldre barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!