Förslaget: Eleverna ska flyttas till stan – skolan är för dålig

“Vi har en dålig inomhusmiljö på Dagsbergs skola,” säger Ingrid Cassel (M).
Nu föreslås eleverna flyttas in till Norrköping – en lösning som kan ge bättre skolmiljö, men innebär längre skolväg.

Miljön i Dagsbergs skola är inte bra och en ny skola ska byggas. Men den är inte klar förrän 2029.

Miljön i Dagsbergs skola är inte bra och en ny skola ska byggas. Men den är inte klar förrän 2029.

Foto: Hanna Petersson

Norrköping2024-10-10 13:37

När utbildningsnämnden samlas för möte på onsdag i nästa vecka ska de ta beslut till ett förslag från utbildningskontoret, om att flytta eleverna på Dagsbergs skola till Bjärbyskolan i Rambodal.

– Vi har en dålig inomhusmiljö på Dagsbergs skola. En rad olika åtgärder har gjorts, bland annat med ny ventilationsutrustning, säger Ingrid Cassel (M), som är ordförande i utbildningsnämnden.

Ingrid Cassel (M) känner sig bekväm med den tillfälliga flytten av elever från Dagsbergs skola till Bjärbyskolan.
Ingrid Cassel (M) känner sig bekväm med den tillfälliga flytten av elever från Dagsbergs skola till Bjärbyskolan.

Det har gjort att kommunen dömt ut skolan och att en helt ny ska byggas i Ljunga. Den är beräknad att vara klart först 2029.

– Då sitter vi med ett unikt tillfälle där vi har Bjärbyskolan i Rambodal som står tom. Den inrymmer cirka 200 elever vilket motsvarar Dagsbergs skola. Jag känner mig lugn med det alternativet där det finns goda möjligheter att köra in med bussar och taxi samt att det är en befintlig skola med fritidshem, säger Ingrid Cassel.

– Det känns som ett bra alternativ även om det känns lite konstigt att köra in barn från landsbygden till stan. Men det är ett bra alternativ i den situation vi befinner oss i.

Bjärbyskolan har en kapacitet på cirka 200 elever och står för tillfället tom.
Bjärbyskolan har en kapacitet på cirka 200 elever och står för tillfället tom.

På Bjärbyskolan kommer en del arbeten att genomföras innan eleverna kan flytta in. Det handlar bland annat om uppdatering av vissa elinstallationer och att en av paviljongerna ska få ny isolering.

Om förslaget går igenom och eleverna flyttas till Bjärbyskolan kommer vissa elever att kunna byta till Vikbolandsskolan om det känns bättre för dem.

– De har kapacitet att ta emot ett antal elever, säger Ingrid Cassel.

Utöver det finns det två perioder, i februari och april, där möjligheten finns att söka sig till en annan skola i Norrköping.

De elever som nu har rätt till skolskjuts kommer att ha kvar det efter flytten. Rutterna kommer dock att göras om för skoltaxi och skolbussar, något som samhällsbyggnadskontoret tar ansvar för. De håller också i kommunikationen med vårdnadshavare.

Det är inte helt klart när flytten kan genomföras, men det kommer att ske under vårterminen 2025.

– Sedan ska vi diskutera hur flytten ska gå till. Ska alla elever flytta samtidigt, eller ska de som har det sämst flyttas först? Där vill vi att det ska finnas en delaktighet från skolan, säger Ingrid Cassel.

Hur tror du att elever och föräldrar reagerar på den längre skolvägen?

– Det är en arbetsmiljöfråga för våra elever. Jag skulle, som förälder eller barn, nog känna att det är en lättnad att man tänker på dem och gör något som blir bättre. I en sådan här situation är det nog värt 10–15 minuter i bil eller buss för att det ska bli en bra skolmiljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!