De berörs när direktören vill förändra kommunen

Färre direktörer och anställda som måste söka om sina tjänster – så blir det när kommunen föreslås få en ny organisation. Men det ska inte bli färre medarbetare – åtminstone inte till en början. Målet är att jobba effektivare.

Kommundirektören Anna Selanders förslag på ny kontorsorganisation omfattar Himmelstalundsbadet, Augustifesten och Kulturnatten.

Kommundirektören Anna Selanders förslag på ny kontorsorganisation omfattar Himmelstalundsbadet, Augustifesten och Kulturnatten.

Foto: Eva Jensen, Magnus Andersson, Sören Boström, Ulf Stråhle

Norrköping2023-08-11 05:00

Måndagen den 14 augusti väntas beslut i kommunstyrelsen gällande förslaget på bildandet av ett nytt kommunkontor under namnet tillväxt- och utvecklingskontoret.  

Enligt kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) handlar det om "tidernas omorganisation". Men vad innebär den egentligen för Norrköpingsborna?

– Det här är primärt en intern process där vi fokuserar på effektivitet och kvalitet. Egentligen kommer nog inte Norrköpingsborna påverkas så mycket. Målsättningen är att det successivt ska bli smidigare att driva ärenden genom kommunen.

– Man ska inte bli hänvisad till någon annan del i organisationen för att få sitt ärende uträttat. Man ska bli tydligt lotsad av en organisation som tar ansvar för helheten, säger kommundirektören Anna Selander, arkitekten bakom förändringsförslaget.

undefined
"I likhet med alla andra arbetsplatser finns det en oro för förändringar. Och självklart kan man känna en oro för om man behöver söka sitt jobb på nytt. Den här oron måste hanteras. Men jag kan också konstatera att kommunledningen är taggad inför de här förändringarna, de står på tå", säger Anna Selander om de reaktioner som förslaget har fått.

Är det politiken som ligger bakom förslaget?

– Det här förslaget är på mitt eget initiativ, politiken talar inte om hur vi ska organisera oss. Men indirekt kan man ändå säga att kravställningen kommer från politiken. Fullmäktige har beslutat övergripande målsättningar för mandatperioden och vi har det politiska programmet som är beslutat att ingå i kommunens styrmodell. Här har man en mycket hög ambitionsnivå och ställer krav på att förvaltningen ska leverera.

– Jag upplever att det här är det bästa sättet att leverera. Det kommer inte att bli några lätta år ekonomiskt sett. Vi får en mindre plånbok att jobba med, därför måste vi jobba mycket mer effektivt.

Med sina drygt 12 000 anställda är kommunen Norrköpings största arbetsgivare. Men enligt Selander är det bara ett fåtal medarbetare som berörs av de här förändringarna.

undefined
Frågor kring Himmelstalundsbadet flyttas över från kultur- och fritidkontoret till samhällsbyggnadskontoret.

– De som jobbar ute i verksamheterna, exempelvis på fritidsgårdar eller inom hemtjänsten, berörs inte utan ska fortsätta leverera i sina uppdrag precis som i dag. På individuell nivå kommer vissa att omfattas. Enligt mitt förslag kommer den nya organisationen innehålla fyra färre direktörer och kommunledningsgruppen minskar från dagens 14 till 10 personer. Dessutom är det mellan 12-14 chefer som måste söka om sina tjänster.

I praktiken medför förslaget att följande roller upphör; näringslivsdirektören, kommunikationsdirektören, digitaliseringsdirektören och säkerhetsdirektören. Men det innebär naturligtvis inte att kommunen inte ska att jobba med de här frågorna, det kommer nya chefsroller i den nya organisationen.

– Alla de här personerna kommer att behövas. Men de kan komma att få förändrade uppdrag.

Utgångspunkten är alltså att medarbetare vid berörda kontor och avdelningar övergår till den nya organisationen. Till alla "nya" tjänster sker det internrekrytering. Nya direktören för tillväxt- och utvecklingskontoret kommer att rekryteras externt, en process som inleds inom kort. 

Vilka reaktioner har förslaget gett?

– I likhet med alla andra arbetsplatser finns det en oro för förändringar. Och självklart kan man känna en oro för att man behöver söka sitt jobb på nytt. Den här oron måste hanteras. Men jag kan också konstatera att kommunledningen är taggad, de står på tå och ser fram emot höstens arbete.

undefined
Augustifesen, här symboliserat genom RIX FM-festivalen i Vasaparken 2022, ska enligt förslaget styras över till återuppstartade Upplev Norrköping. "Här har politiken varit tydliga. Man vill samla alla evenemang i Upplev för att bli effektivare", säger Anna Selander.

Enligt Selander har kommunen haft en dialog med fackliga organisationer och det har också gjorts risk- och konsekvensanalyser vid de berörda kontoren. Totalt sett kommer det nya kontoret ha cirka 500 anställda och i nuläget finns inga planer på att minska på personalen.

– Det finns inga besparingskrav i projektet. Vi har inte räknat på huvuden, det här handlar om att vi måste bli effektivare. Men framöver kan det kanske komma att leda till en smalare organisation, så det går inte utesluta att vi kan komma att bli färre.

– Min uppfattning är att man inte gör ett bättre jobb bara för att man är fler. Vi behöver ha koll på våra uppdrag, näringslivets och Norrköpingsbornas behov. Och så behöver vi göra saker på ett smartare sätt. 

De senaste månaderna har flera direktörer inom tjänstesektorn valt att lämna kommunen, hör det ihop med den här planerade omorganisationen?

– Nej, inte alls. Det är olika situationer och möjligheter som legat till grund för att dessa personer inte längre finns kvar här.

Varför vill du genomföra de här förändringarna?

– Om vi backar bandet lite så blev det tidigt tydligt för mig att vi måste kunna jobba effektivare kring näringslivsfrågor, kommunens varumärke och kultur- och fritid – som alla kan kopplas till Norrköpingsbornas livskvalitet och till att göra staden attraktivare. När omvärlden förändras, måste kommunen också göra det och vara följsamma, säger Selander som klev in som tillförordnad kommundirektör i oktober förra året och fick tjänsten i februari i år.

undefined
Nuvarande kultur- och fritidskontoret upphör om förslaget klubbas igenom. Kontorets verksamhet övergår till samhällsbyggnadskontoret, Upplev Norrköping samt det nystartade tillväxt- och utvecklingskontoret.

Vad är det för fel på den nuvarande organisationen?

– Jag upplever att det har varit svårnavigerat. De verksamheter som omfattas av förändringen har jobbat för smalt och spetsigt i stället för på bredden och med helheten i fokus. När exempelvis näringslivsdirektören vill förbättra företagsklimatet så att kommunen kan bli högre rankat, så har denne inte haft något mandat och ingen personal för att genomföra förändringarna.

– Den nya organisationen ger flera synergieffekter och vi kommer att bredda vår kompetens genom att till vardags jobba i gemensamma ledningsgrupper och det i sin tur borgar för en bättre leverans på helheten.

undefined
Alla evenemang, inklusive Kulturnatten, flyttas över från förvaltningen till det kommunala bolaget Upplev Norrköping.

Kommundirektörens förslag innebär bland annat att det nuvarande kultur- och fritidskontoret upphör. Den verksamheten övergår till det nya tillväxt- och utvecklingskontoret, samhällsbyggnadskontoret och det pånyttfödda Upplev Norrköping.

– Här har det förekommit en del rykten, så jag vill vara väldigt tydlig med att kultur- och fritidskontoret ska fortsatt vara intakt. Det ska inte splittras upp, man får flera arbetskompisar helt enkelt. Av de omkring 300 anställda kommer ett fåtal flyttas över till samhällsbyggnadskontoret, säger Selander och syftar på handläggare som jobbar med frågor som rör arrenden, avtal samt drift och skötsel av markytor.

Som vi tidigare rapporterat har det nya politiska styret beslutat att väcka liv i det vilande kommunala bolaget Upplev Norrköping. I den nya organisationen är det Upplev som ansvarar för alla evenemang, som Ljusfestivalen, Kulturnatten, SM-veckan och Augustifesten.

När ska den nya organisationen vara på plats?

– Från 1 januari 2024, då har vi jobbat med det här i ett år. Om förslaget klubbas igenom på måndag börjar jag verkställa det på tisdag, säger Anna Selander.

Förslaget i korthet

Inom kommunens förvaltning bildas ett nytt kontor; tillväxt- och utvecklingskontoret.

På de tre kontoren kommunstyrelsen, samhällsbyggnad och kultur- och fritid har ansvarsområden gått i varandra, genom att slå ihop delar av verksamheterna är målet att bli effektivare och höja kompetensen.

Medarbetare vid de berörda kontoren övergår till den nya organisationen.

Förslaget ska behandlas av kommunstyrelsen den 14 augusti.

Den förändrade organisationen ska träda i kraft den 1 januari 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!