Förslaget om att skriva till regeringen har väckts av den samlade oppositionen (S, V, C och MP) i form av ett nämndinitiativ till kommunstyrelsen. Där föreslår de fyra oppositionspartierna att kommunstyrelen ska besluta:
"Att kommunstyrelsen skyndsamt tillskriver regeringen och påtalar behovet av ökade statsbidrag till kommunerna samt behovet av rimliga planeringförutsättningar."
– Vi gör det för att Norrköpings kommunekonomi är i ett väldigt tufft läge några år nu. Jag tror att de flesta politiker känner att det inte är särskilt kul, varken med nedskärningarna eller att vi går med stort underskott, säger Nicklas Lundström (V) som ligger bakom nämndinitiativet som de andra partierna snabbt ställde sig bakom.
– Det är också så i Sverige att staten är väldigt rik och har väldigt låga skulder medan kommunerna, däribland Norrköping, har det mycket, mycket tuffare. Då ska man veta att det är staten som ger oss de välfärdsuppdrag som vi ska utföra. Då måste staten se till att det är möjligt också.
Statsbidragen till kommunerna är en viktig byggsten för alla kommunala budgetar. Många kommuner, även M-styrda, har efterlyst att de ska höjas mer med tanke på det allmänna ekonomiska läget. Enligt siffror från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tidigare i våras befaras ett sammanlagt underskott på 24 miljarder kronor bland landets kommuner och regioner. Regeringen har fått hård kritik för att man bara sköt till sex miljarder i generella statsbidrag i höstbudgeten.
Enligt oppositionspartierna i Norrköping skulle exempelvis Norrköping kunna klara ekonomin utan alltför stora nedskärningar om statsbidrag på ungefär 30 miljarder kronor per år gavs till kommunsektorn i landet under de kommande två åren. I dagsläget vet ingen om det kommer några ytterligare pengar och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har sagt att regeringen ska återkomma i frågan till hösten.
Vad hoppas ni att nämndinitiativet ska ge för resultat, ni har ju inte majoritet?
– Jag hoppas på riktigt att Borgerlig samverkan och SD ska gå med på det här initiativet. Vi har medvetet skrivit det väldigt öppet och de får gärna vara med och formulera det. Vi vill påtala behovet och att vi får lite förutsättningar i tid så att det går att planera. Vi behöver veta hur det ser ut med ekonomin och statsbidragen framöver, säger Nicklas Lundström.
I det praktiska politiska arbetet i kommunen innebär nämndinitiativet också att majoriteten måste formulera ett svar. Ett nämndinitiativ måste hanteras, beredas och tas upp för beslut, enligt Kommunallagen. Sophia Jarl har i tidigare intervju sagt att hon tycker att statsbidraget har haft alldeles för stor betydelse under många år där Norrköping har förlitat sig på goda tider och givmilda regeringar.
Beredningen av ärendet är ännu inte gjord så vad det slutgiltiga svaret från majoriteten blir är inte klart, men Sophia Jarl säger i dagsläget följande:
– Vi har en väldigt bra kontakt med regeringen tack vare att vi har samma styre i kommunen och i riksdagen. Det gör att vi redan har en bra dialog om vilka behov och önskemål som finns. Vi behöver med andra ord inte skriva formella brev utan vi pratar med varandra.
– Vårt fokus som kommunledning är att ha en plan som säkerställer att vi klarar välfärden kommande år även utan eventuella ökningar av statliga bidrag.