Från 60-talets elektronrör till dagens transistorer

Sten-Åke Lindeberg var med och byggde Norrköpings första tv-apparat på 1950-talet. Sedan dess har han varit med om mycket under sina drygt femtio år som tv-reparatör. Nu går ett knippe levande tv-historia i pension.

Nere i källaren fanns allt. Sten-Åke Lindeberg samlade på sig det mesta i tv-apparatsväg. - Märkligt nog kom det ofta också till användning, säger han.

Nere i källaren fanns allt. Sten-Åke Lindeberg samlade på sig det mesta i tv-apparatsväg. - Märkligt nog kom det ofta också till användning, säger han.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-07-20 04:00
- Jag älskar den här branschen. Det här har ju varit mitt liv, så det är klart att det känns vemodigt efter så många år, säger Sten-Åke Lindeberg.
Vi sitter i verkstaden på Lindebergs TV Service där Sten-Åke huserat sedan starten 1973. Rummet är litet och långt ifrån så stökigt som man kan förvänta sig av en gammal verkstad. Snart ska en ny ägare ta över verksamheten och Sten-Åke har städat i veckor.

Stort elektronikintresse
Det började med ett stort intresse för elektronik. Sten-Åke Lindeberg sökte sig till yrkesskolan i Norrköping i början av 50-talet. Då var han 16 år. 1956 var han med och tillverkade Norrköpings första tv-apparat.
- Alla rör monterades för hand och det var manuell lödning och chassimontering. Uppvärmningstiden var lång, det kunde ta upp till två minuter innan bilden kom fram, berättar Lindeberg.
Sedan dess har det hänt en del. Sten-Åke arbetade på olika firmor innan han öppnade eget 1973. Verksamheten blomstrade på 70-, 80- och 90-talet, men nu är läget annorlunda. Sten-Åke Lindberg är lite bedrövad över de senaste årens utveckling.
- Apparaterna håller inte lika länge som de gjorde förr. Samtidigt tror många att de inte går att laga, att det är bättre att köpa nytt. Men så är det ju inte. Det mesta går att laga, ofta för några hundralappar. Men man måste leta längre efter rätt delar, mycket är ju tillverkat utomlands, säger han.

Nya knappar krångliga
Men han har ändå hopp om framtiden. Människor lägger mer och mer pengar på sina tv-apparater, därför borde de också vara intresserade av att få dem lagade.
Det har hänt att kunder har lämnat in 20 år gamla apparater.
- Många, främst äldre, vill inte skaffa nytt. De tycker att det är krångligt med nya knappar. Men ofta har jag hittat rätt komponenter nere i källaren så det har inte varit några problem, säger Sten-Åke Lindeberg.

Bowla mer
Källaren ja. I ett rum under verkstaden har Sten-Åke samlat och förvarat alla möjliga tv-grejer. Chassin, apparater, transistorer, elektronrör - allt. När NT följer med ner visar det sig vara ordning och reda även här.
- Det tog en månad att städa här nere. Det gick inte ens att komma in här när jag började, säger han och ler åt minnet.
Vi återvänder till verkstaden. Sten-Åke ser avslappnad ut där han sitter. Han snurrar lite lätt fram och tillbaka i stolen och blickar tillbaka på de år som har gått.
- Nu ska jag försöka lämna det här bakom mig, göra något nytt. Jag ska nog bowla mer, det är jag rätt bra på, säger han.

Tv från 1951
Han ska försöka att inte röra någon tv-apparat hädanefter. Han får nöja sig med att titta på sin guldklimp hemma i vardagsrummet. Där står en holländsk tv-apparat från 1951 som han hittade på sitt dåvarande jobb. Det var innan tv:n kom till Sverige.
- Jag testkörde den senast för 20 år sedan, då fungerade den men det tog 15 minuter för bilden att komma igång. Sedan dess har jag inte vågat testa den igen, ifall något skulle gå sönder. Om det är något jag är stolt över så är det den, säger Sten-Åke Lindeberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om