Från hantverksgymnasiet - direkt in i hetluften
I Rejmyre är det bibliotekstystnad som råder, kanske till och med folkförbud på byns slingriga vägar. Det börjar sakta skymma och stadens atmosfär skrämmer mig lite.
Rasmus trivs utomordentligt bra på Rejmyre Glasbruk. "Det är det här jag vill göra. Det kände jag redan efter första besöket", säger han.
Foto: Alexander Biörsmark
Rasmus och hans kollega Elin Jonsson är på var sitt håll, byter plats då och då och samarbetar flitigt, likt myror som hjälps åt med att bära barr till stacken. De provar på en ny teknik, gral. Det ska bli en vas som i slutändan ska ha olika mönster och skifta i olika färgnyanser. - Det krävs att man hjälps åt om man ska tillverka glas. Här jobbar vi i arbetslag om fyra-fem personer. Under en dag hinner ett arbetslag i snitt med 300-400 vinglas. Men det är roligare att tillverka och skapa sina egna glasfigurer och att experimentera med former, tycker Rasmus. Han visar oss lådan på lagret där alla hans hantverk ligger. Mest stolt är han över sin dekorativa drake i glas. Blundade och pekade
I nian var Rasmus ett tag inne på att utbilda sig till flygplanstekniker eller något liknande, men efter att ha suttit hos studievägledaren på skolan och bläddrat i den stora pärmen som innehåller en mängd utbildningar, blundat, pekat och därmed lämnat ödet åt slumpen blev det lärlingsprogrammet med inriktning på glasblåsare. Då satte Rasmus lärlingsprogrammet som femte valet, men under våren ringde Bergska skolan till honom och bad honom att besöka glasbruket och prata om hur utbildningen skulle utformas. Därmed var han fast och ändrade de andra programmen som han hade valt före lärlingsprogrammet. Där gick han sedan i tre år i en klass om 14 elever och läste kärnämnen och lite design två dagar i veckan. De resterande tre dagarna praktiserade han på glasbruket och han visste redan då att det var glasblåsning som gällde. Varför just Bergska? - De var de enda som erbjöd lärlingsprogrammet med inriktning glasblåsning. - Det bör också tilläggas att man snart fick respekt för att saker runt omkring en ofta var varma, och som ett litet barn lärde man sig efter att ha bränt sig ett par gånger. Jag kom dock lindrigt undan. Men det var definitivt viktigt att lära sig yrket på plats, inte genom ett par böcker och stenciler. Hur trivs du i dag? - Jag trivs jättebra. Det är det här jag vill fortsätta göra, svarar Rasmus utan några som helst tvivel. Att kolla på hur glaset byter skepnad från att ha varit en liten glödhet boll till att bli en vacker vas som skiftar i rosa nyanser är som att nästan vara närvarande vid ett magiskt ögonblick. Glasblåsning och trolleri har sina likheter. Betraktaren har svårt att förstå hur det hänger ihop eller snarare hur Rasmus lyckas med den krävande tillverkningsproceduren, att kunna ta upp det smälta glaset ur ugnen, styra upp det på pipan och samtidigt blåsa in luft för att bilda en glaskula. Men det fascinerar.
FAKTA Rasmus Nossbring - glasblåsare
Namn: Rasmus Nossbring.Ålder: 19 år.Bor: Norrköping.Skola: Gick lärlingsprogrammet på Bergska i Finspång.Arbetar: Som glasblåsare på Rejmyre Glasbruk. Arbetstid: 06.45-16.00, måndag till torsdag. Slutar två på fredagar. Rasmus om sitt yrke: Man lär sig nya saker om glasblåsning under hela sitt liv. Det finns alltid mer att lära. Det beräknas ta cirka tio till tolv år innan man är färdig glasblåsare. Svårast med yrket? Trots att man ofta använder sig av formar att blåsa i så är det svåraste att göra alla glas likadana, rätt tjocklek i både vägg som botten och höjd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!