Efter en inspektion i somras uppmärksammades flera allvarliga brister på Kunskapetsljusets förskola, skola och fritidshem som drivs av föreningen Al-Noor Al-Islamia. Skolinspektionen hotade då med ett vite på sammanlagt 750 000 kronor skolan inte redovisat genomförda och påbörjade åtgärder i oktober.
– Det har de gjort, lämnat in en skrivelse. Och de tycker nog att de har åtgärdat bristerna, säger Maria Sundqvist, avdelningschef på Skolinspektionen..
Men vid ett återbesök i november konstaterade Skolverket att 16 av de 22 brister som framkommit vid tidigare besök inte åtgärdats. Dessutom uppmärksammades ytterligare en brist. Skolinspektionen höjer därför vitet med 1, 2 miljoner kronor om bristerna inte är åtgärdade till den 3 april 2018.
– Och det gör vi för att huvudmannen ska förstå allvaret, säger Maria Sundqvist.
Kunskapsljuset kritiseras bland annat för att undervisningen inte har anpassats efter elevernas olika förutsättningar och behov. Detta innebär att eleverna inte ges möjlighet att nå kunskapskraven. Eleverna får inte heller det stöd de har rätt till. Eftersom nästan alla lärare saknar legitimation anser Skolinspektionen att det är extra allvarligt att det saknas tydliga rutiner för arbetet med stödåtgärder. Det finns också allvarliga brister i skolans arbete med bedömning och betygssättning. Och ett otillräckligt arbete för att motverka kränkande särbehandling. Inte heller har skolan lyckats med arbetet att främja elevernas hälsa och förebygga ohälsa.
– För att bedriva en fristående skola behöver huvudmannen ha ett tillstånd från Skolinspektionen. Om verksamheten inte lever upp till lagens krav kan Skolinspektionen återkalla det. Vi gör en ny tillsyn efter den 3 april.
– Är inte bristerna avhjälpta då kanske det är så att huvudmannen inte kan driva verksamheten. Och då kanske Skolinspektionen måste dra tillbaka tillståndet, säger Maria Sundqvist.
Var Kunskapsljusets 155 elever ska ta vägen om tillståndet dras in är oklart.
– Vi måste vara beredda på att skolan kan lägga ner med kort varsel, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.
– Ett alternativ är att vi tar över lokalerna. Som det ser ut nu finns det inte så mycket plats på våra skolor. Det är klart vi känner oro, säger Olle Johansson.
Kunskapsljusets huvudman Isam Bardaqji tar till sig av kritiken.
– Vi kommer att åtgärda bristerna till den 3 april. Vi har anställt en legitimerad lärare, två av våra befintliga lärare har fått legitimation. Vi kommer att anställa ytterligare en behörig lärare i vår, och en i sommar. På så vis kommer vi att få ordning på det här med betygsättningen.