- Det här är väldigt unikt för Norrköping, säger arkeolog Michél Karlsson, vid Arkeologikonsult. Sådana här fynd är ju oftast knutna till en kungsgård eller stormannagård.
Delar av ett kors
Fyndet gjordes för ett par dagar sedan under den arkeologiska förundersökningen i kvarteret Gamla Rådstugan, mellan Skolgatan och Gamla Torget. Arkeologerna hade grävt sju schakt vid tomten, alltså parkeringen bakom Tvål-Jockes hus, ut mot Skolgatan och kvarteret Knäppingsborg.
I ett av dem, två meter djupt och under de medeltida lagren, påträffades fragmentet i kalksten, cirka 20 centimeter brett och 8 centimeter tjockt. Inristat ses delar av ett kors, där dess form enligt ett expertutlåtande talar för en datering till 1 000-talet.
Fynden i övrigt från undersökningen spänner från 1300-talet och framåt.
Begravningsplats
Gravmonumenten i form av stenkistor består i sin mest utvecklade form av fem hällar - två sidohällar, gavelhällar och en lockhäll.
En tidigare förundersökning i kvarteret Mjölnaren, mellan Västgötegatan och Bredgatan, har samtidigt visat att en begravningsplats där är äldre än vad man tidigare trott. Vid den förundersökningen hittades gravar från 1000- och 1100-talet. Även där kan det röra sig om rester av en stormansgård.
- Den stora frågan angående gravhällen är varför den stod just här, säger Michél Karlsson. Och tillsammans med fynden i Mjölnaren kan den kanske ge oss en helt ny syn på Norrköpings tidiga historia, där kungamakten kan ha varit inblandad.
Detaljplan
På platsen planeras det för ett nytt bostadshus och ett arbete med en ny detaljplan för fastigheten Gamla Rådstugan 1 pågår vid stadsbyggnadskontoret. Uppdragsgivare till förundersökningen är kommunen.
Med tanke på fyndets dignitet, kommer troligen länsstyrelsen att besluta om en större slutundersökning.
Finns det chans att gräva fram fler delar av gravhällen vid en större undersökning?
- Absolut. Det kan mycket väl finnas flera delar av den på samma plats.