Gamla Norrköpingsföretags arkiv inventeras
Östergötlands arkivförbund, ÖLFA, håller på med en arkivinventering hos företag som är äldre än 50 år.
Det handlar om att samla in material från företag som är äldre än 50 år och som fortfarande existerar.
- I den mån det finns arkiverat material från de upphörda företagen så finns det i landsarkivet i Vadstena, berättar Börje Hjorth, länsarkivarie.
Rädda material
Syftet med inventeringen är att rädda kvar material, men även att försöka se till så att arkiven används och att synliggöra dem.
För att göra detta får de ekonomiskt stöd av Riksarkivet, Sparbanksstiftelsen Alfa och Landshövding Per Eckerbergs fond.
Vid genomgången av Linköpingsregionen handlade det om ett 90-tal företag och Börje Hjorth och Karin Rönnbäck på ÖLFA tror att det kan röra sig om något fler i Norrköpingsregionen.
Under arkivinventeringen i Linköping visade det sig att företagen hanterat sina arkiv på lite annorlunda sätt.
- En del företag hade slängt rubbet, medan en del hade varit väldigt noggranna med att förvara gammalt material, berättar Börje Hjorth.
Förstörda arkiv
Även i Norrköping har man upptäckt att det saknas arkiv. De nämner bland annat Tuppens lakansväv, som såldes till ett företag i Göteborg.
- Arkivet fördes till Göteborg där de brände upp det, berättar Börje Hjorth.
Under arbetet med inventeringen för de inventeringsprotokoll om materialet som finns bevarat. När de är klara får Riksarkivet ta del av detta och materialet används dels i den nationella arkivdatabasen, NAD, och dels i ÖLFA:s egen databas.
Där kan till exempel forskare söka i materialet för att använda det i sitt arbete. Arkiven från Linköpingsinventeringen arkiverades i landsarkivet i Vadstena, men när det gäller Norrköpingsföretagen har Norrköpings stadsarkiv visat sig vara villiga att ta emot materialet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!