Gammaldags spaljéstaket tar form
Både gammaldags och modernt.Spaljéstaketet av hassel tar form på Stadsmusséets gård lördag förmiddag.Lätthanterat, sektionerat och vackert.
I England används det av fårägarna som mindre inhägnader. En sektion sätts ihop med nästa.
I Vesa Jussilas händer formar sig slånorna nästan som han vill.
Men när Agneta Edberg skall dela sin hasselbit i två visar sig svårigheterna.
Hasseln delar sig inte riktigt som hon vill.
Men när hon börjar vicka på kniven som delar och böjer den tjockare av slånorna för att kniven skall ta mer där, går det bättre.
<p><b><font size="2">Roligt</font></b>
Jussila är länshemslöjdskonsult och biolog och kan avslöja knepen.
Agneta har en skogstorpsträdgård och kan tänka sig spjälstaket för att få en vacker trädgårdsmiljö.
Men mest för att det är roligt, säger hon.
Det här är jättekul, säger Vesa.
Aspen är skörare, knäcks lättare än hasseln. Pilen är böjligare, perfekt att fläta med.
Hassellundar finns det lite överallt, de håller på att växa igen, så egentligen är det bra om man tar kvistar där. Men man måste fråga markägaren om lov.
<p><b><font size="2">Bastu på sommaren</font></b>
Vrider man en hasselbit på ett ställe blir den seg och det går att göra en ögla av den som om den vore ett snöre. Det måste man göra uppe, nere och på mitten för att få hela spaljén att hålla ihop.
Vide går också bra att använda.
Det här är populärt i dag, säger Vesa Jussila. Flätade spaléer är vackra och skapar en fin miljö.
Han vänder den nakna, delade, ytan mot sig och låter spaljén gå i en böj åt det hållet. När hasseln torkar drar barksidan ihop sig och rätar ut böjen.
Vem som helst klarar det här, men det finns både böcker och tidskrifter som visar hur det går till, säger Vesa.
Så tillverkar han en riktig bastupiska också.
Den är bra att ha nu, säger han. För det är på sommaren det är som skönast att bada bastu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!