Generalen får ny kritik

Generalens äldreboende i Norrköping får återigen kritik från länsstyrelsen. Det är inte helt säkerställt att de som bor där får god vård och omsorg.

NORRKÖPING2007-01-17 04:00
Förra året fick Generalens äldreboende kritik av både Socialstyrelsen och länsstyrelsen efter en omorganisation. De anställda skiftar mellan att jobba dag, kväll och natt och skiftar mellan att jobba inne i huset och ute i hemtjänsten i området. Personalen ansåg att kontinuiteten i vården blev sämre.
Länsstyrelsen skrev i sin rapport då att att organisationsförändringen inte hade genomförts på ett bra sätt. Under hösten har länsstyrelsen gjort två nya besök, det senaste i november.

Bättre socialt
- Det har blivit bättre med de sociala aktiviteterna för de boende, konstaterar Inger Nordén, äldrekonsulent på länsstyrelsen.
Nu finns 1,5 tjänst särskilt för det.
Men vårdpersonal tycker fortfarande inte att personalkontinuiteten är bra. Brukarscheman har gjorts för att se till att var och en av de boende får rätt stöd och hjälp, men personalen tycker inte att de alltid kan följa schemana.
Avvikelserapporterna, alltså när något inte utförts enligt de rutiner som finns, ligger fortfarande på en hög nivå, även om de minskat något. Ofta handlar de om bortglömda mediciner. Och personal har berättat för Inger Nordén att det inte är alltid som avvikelserapporter skrivs.
En sjukgymnast konstaterar att hennes ordinationer om daglig gångträning sällan utförs.

Utvärdering pågår
Vårdpersonal ser förbättringar jämfört med början av året, men tycker fortfarande att arbetssättet är splittrat och berättar om en känsla av uppgivenhet i personalgrupperna.
Cheferna berättar om många insatser som gjorts och tycker att läget förbättrats, men de är medvetna om att det finns anställda som är negativa till det nya sättet att arbeta. En utvärdering pågår och ska snart redovisas.

Fortsätter att följa
Länsstyrelsen skriver i rapporten att de åtgärder som gjorts hittills inte gett tillräckligt resultat.
Det går inte att vara säker på att enskilda pensionärer alltid får det stöd och den hjälp de ska ha. Därför kritiserar länsstyrelsen kommunen.
- Vi kommer att följa det här, säger Inger Nordén.

Intervjuer med anhöriga
Det blir sannolikt nya besök och om det anses behövas kan länsstyrelsen till exempel intervjua anhöriga om hur de ser på vården.
Liselott Landerdahl är områdeschef för Generalens äldreboende. Hon satt i planeringsmöte hela dagen i går och förklarade att hon inte hade möjlighet att läsa och kommentera rapporten.
På Generalens äldreboende bor ungefär 50 personer. Ytterligare 80 personer, som bor i lägenheter i närområdet, får sin hemtjänst av personal på Generalen.
Personalstyrkan består av drygt 60 personer. För ett år sedan ändrades schemat så att personalen skiftar mellan att arbete inne i huset och ute i hemtjänsten. De skiftar också mellan dag, kväll och natt. Det här har kritiserats av personal som anser att det försvårar kontinuiteten och gör vården sämre.
I somras kritiserades Generalen av både länsstyrelsen och Socialstyrelsen. Omorganisationen hade åsidosatt patientsäkerheten och de som bodde på Generalen fick inte sina behov tillgodosedda så som de hade rätt att kräva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om