115 000 människor får sitt drickvatten från Glan, och många har länge ansett det anmärkningsvärt att skyddet för en så stor vattentäkt varit så dåligt. Ett stort utsläpp, ett sabotage eller en trafikolycka med farligt gods inblandat kan få förödande konsekvenser. Norrköpings tätort saknar dessutom en reservvattentäkt.
Ansökte 2008
Efter många års diskussioner med de berörda näringsidkarna kring Glan skickade Norrköpings kommun in en ansökan till länsstyrelsen om att inrätta ett vattenskyddsområde i december 2008. Först i förrgår den 18 juni 2012 kom länsstyrelsens beslut.
Under behandlingens gång har motsättningarna mellan länsstyrelse och Norrköpings kommun varit stora. Kommunen har velat göra ett betydligt större område till vattenskyddsområde än länsstyrelsen, där speciella restriktioner ska gälla. Länsstyrelsen tycker att en zon på 100 meter runt sjön och runt vattendragen borde räcka.
Kommunen kom så i ett relativt sent skede med ett kompromissförslag som länsstyrelsen nu i stort sett accepterat. I vanliga fall brukar bara en primär och sekundär zon inrättas, men nu inför man också en tertiär zon, som i princip följer de mer omfattande gränser som kommunen föreslog i sitt ursprungsförlag.
Minimera riskerna
I den tertiära zonen gäller inga förbud utan bara den generella bestämmelsen om att ny och befintlig verksamhet ska bedrivas så att risken för vattenföroreningar minimeras.
Det mest synliga tecknet på förändringen för alla dem som färdas längs Glan och inte bor eller har verksamhet där blir skyltarna längs vägarna, där man får veta att man befinner sig inom vattenskyddsområdet och att man därför har skyldighet att slå larm om en olycka skulle inträffa.
Skyltar ska nu sättas upp vid väl synliga och strategiska platser exempelvis utmed vägarna mellan Norrköping och Finspång, via Svärtinge, respektive mellan Norrköping och Skärblacka.
Glan ska skyddas
De restriktioner som man nu beslutat om syftar till att skydda Glan från föroreningar som kan få förödande konsekvenser för dricksvattnets kvalitet. Men ett yttre hot har inte berörts i tillståndet.
Ingen riskanalys har gjorts när det gäller den senaste tidens utbrott av smittsamma tarmsjukdomar som drabbat Östersund och Skellefteå, orsakade av biologiska smittämnen. Som ytvattentäkt är Glan extra riskutsatt för den sortens angrepp. Länsstyrelsen rekommenderar därför att kommunen inrättar ett övervakningssystem för att öka beredskapen mot dessa hot. Speciella provtagningar bör göras i samband med häftiga skyfall, snösmältning eller överbelastning av dagvattenledningar, menar man.