- Det bästa sättet att få ett bra ägg är att ånga det i en ugn. Efter 90 minuter i 60-65 grader blir både vitan och gulan blir krämig och fin. Kruxet är att det tar lång tid för äggen att bli färdiga och den tiden har inte alla, säger kocken Stellan Lindhe.
Låt äggen sjuda
Att laga goda ägg är svårt och det beror på att vitan och gulan stelnar vid olika temperaturer. Vill du hålla dig till traditionen så har Stellan Lindhe tips för att få bättre ägg på matbordet.
- Koka inte som i ett stormkök. Låt i stället äggen lagas i sjudande vatten precis innan det når kokpunkten. Håller du en lägre temperatur samtidigt som du lär känna din spis och vet hur lång tid det tar till att ägget blir lös- eller hårdkokt då smakar det bättre.
Äggkokare har ersatt kastrullen på spisen i många hem, men Stellan Lindhe tycker att det gamla hederliga sättet är att föredra om du vill äta goda ägg.
Pocherat
Har du tröttnat på att hönsens vita klumpar alltid är kokta? Då finns det roliga och goda alternativ.
- Pochera äggen. Man saltar vattnet lätt och tillsätter lite ättika. Låter det koka upp och sen kläcker du ner äggen i kastrullen. Det tillsammans med kokt kronärtskocka och varmrökt lax är en riktig höjdare, säger Stellan Lindhe.