Bor du i ett område där gräset inte klipps på ett tag? Var glad för det om du är orolig för brandfaran. Norrköpings kommun klipper de flesta gräsytor två gånger i månaden under maj till oktober. Område efter område klipps mer sällan av besparingsskäl och i år är det första året för de allmänna gräsytorna i Lindö, Såpkullen, Klingsberg, Söderstaden, Ljura, Oxelbergen och Risängen.
NT har rapporterat om flera bränder som utbrutit den senaste tiden och kommuninvånare har hört av sig till NT med oro för brandrisken, framför allt där gräset inte klipps. Men att brandfaran ökar i takt med att gräset växer stämmer inte alls, enligt Räddningstjänsten.
– När det är så här torrt kan det vara farligare att klippa gräset kort. När man klipper med gräsklipparen är det lätt att stöta emot en sten eller liknande och då räcker det för att en gnista ska få gräset att brinna, säger Ulf Lago, räddningschef på Räddningstjänsten i Östergötland.
Ulf Lago understryker att brandrisken har med fuktigheten att göra och inte med längden på gräset. Allt gräs som är torrt är brandfarligt.
– Vi har nyligen släckt en brand i Norrköping som berodde på gräsklippning och har nu rekommenderat kommunen att göra en paus i klippningen ett par dagar, berättar Ulf Lago.
En uppmaning som kommunens tekniska kontor har hörsammat. Det råder eldningsförbud från och med den 24 juli och tillsvidare i hela Östergötland. Det innebär att det är förbjudet att göra upp eld på villatomter, liksom i skog och mark. Eldning är endast tillåten på särskilt iordningsställda grillplatser och i riktiga trädgårdsgrillar på egen tomtmark.