Grillad lax med blandad peppar

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-06-26 04:00
Grilla fisk över glöd är inga konstigheter. Men på ett par punkter skiljer sig fiskgrillning från grillning av kött och grönsaker.
Rent grillgaller är viktigt, annars fastnar fisken och går sönder när den ska lossas. Dessutom ska fisken läggas på kallt galler som sedan lyfts in i grillen när glöden är fin.
Blanda marinaden och pensla fiskbitarna 20 minuter innan grillning. Strimla och fräs purjolök med olivolja i kastrull. Späd med vatten och smaksätt med kycklingfond. Red med maizena till lätt simmig konsistens och sjud fem minuter. Smaka av med grovt hackad färsk koriander, salt och vitpeppar.
Lägg laxen med skinnsidan uppåt på gallret och sätt in det över glöden. Vänd fiskarna efter ett par minuter och grilla dem sedan ytterligare cirka 4-5 minuter.
4 personer
4 portionsbitar laxfilé med skinnet kvar
Till marinaden:
3 msk rapsolja
1 msk riven färsk ingefära
1/2 tsk grönpeppar
1/2 tsk rosépeppar
1/2 tsk svartpeppar
saften av en limefrukt
1/2 tsk salt
Till servering:
1 msk olivolja
1/2 purjolök
3 dl vatten
1 msk konc. kycklingfond
1 kruka färsk koriander
maizena till redning
salt och vitpeppar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om