Grossist kritiseras för dålig livsmedelshantering

Kasserade varor låg i kylrummet tillsammans med livsmedel som skulle levereras. Det upptäcktes vid en inspektion av hälso­skyddskontoret.
Grossistföretaget Eko Parti AB levererar till omkring 150 restauranger och pizzerior i Norrköping med omnejd.

I kyl- och frysrummet låg kasserade varor tillsammans med livsmedel som skulle levereras. Detta upptäcktes vid en inspektion av hälsoskyddskontoret i Norrköping.

I kyl- och frysrummet låg kasserade varor tillsammans med livsmedel som skulle levereras. Detta upptäcktes vid en inspektion av hälsoskyddskontoret i Norrköping.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2004-01-17 04:00
Nu föreslås miljö- och hälsoskyddsnämnden att ge grossistföretaget Eko Parti AB
i Norrköping ett vite på 100 000 kronor.
- Vi hade för mycket att göra och hann inte med, såhär var det bara några dagar, säger ägaren Bengt Johansson.
Vid den första inspektionen som miljö- och hälsoskyddsinspektören gjorde i oktober förra året fanns skadade varor i kyl- och frysrummet tillsammans med livsmedel som skulle levereras. Flera inspektioner har gjorts före årsskiftet. Vissa brister har åtgärdats men fler har tillkommit.

"Extremt dåligt"
Enligt miljö- och hälsoskyddskontoret behöver företaget komplettera sina lokaler med utrymme för vått och ruttnande avfall, diskbänk, städutrymmen, nytt golv med mera.
- Det här företaget sticker ut bland grossister som extremt dåligt. Att hantera kasserade livsmedel såhär gör att miljön i stort blir dålig, säger Rickard Enlund, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
- I huvudsak är det förpackade livsmedel. Men kartongerna tas in i pizzeriorna och i deras förvaringsutrymmen. Då räknar restaurangerna med att kartongerna är okej. Här kan man tänka sig att mögel och även bakterier frodas och sprids, fortsätter Rickard Enlund.
Han får inte medhåll av Bengt Johansson, ägare av Eko Parti AB. Att det råkade se ut såhär vid tillfället för inspektionen är en ren tillfällighet.
- Vi hade för mycket att göra och hade inte hunnit med. Det här är bara förpackade livsmedel som skulle kastas, säger Bengt Johansson.
- Det var kartonger och hinkar som spruckit. Sedan var det stressigt och de ramlade. Det var förpackat kött som antagligen inte skulle användas men jag kan inte säga exakt. Det ligger i en frys och är vakuumförpackat så det kan inte påverkas, anser Bengt Johansson.

Överklagat
Han har överklagat en del av miljö- och hälsoskyddskontorets punkter. Han anser att företaget inte behöver något speciellt utrymme för ruttnande och vått avfall och dessutom behöver de inte diskbänk, städutrymme eller nytt golv i kylutrymmena.
- Vi håller på och gör iordning nu men vissa grejer tycker jag är överdrivna. Vi har aldrig vått och ruttnande avfall. Att lägga nytt golv i frysen innebär att jag måste stänga företaget under en tid eftersom jag inte kan ha livsmedel där då, säger Bengt Johansson.
Han har arbetat som grossist i mer än tio år. Lokalerna på Torsgränd som företaget har numera är godkända sedan 1989.
Vid den första inspektionen i oktober förra året var det inte rätt temperaturer i kylutrymmet och frysen. Bengt Johansson förklarar att han har ett larm som tydligen inte fungerade för tillfället. Detta åtgärdade han direkt.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Rickard Enlund ser dock allvarligare på resultatet av inspektionerna. Han anser att företaget saknar utrymmen och rutiner när de blandar bra livsmedel tillsammans med kasserade. Avsaknad av utrymmen för avfall, felbyggda kyl- och frysrum som måste åtgärdas och dessutom behövs bättre städning.
Golvet i frysen behöver också, enligt Enlund, ett nytt ytskikt som går att göra rent. Han anser också att samtliga lokaler ska rengöras, även omklädningsrummet.
- Jag tycker det här är ganska allvarligt. De restauranger som köper av grossisten måste få bra varor levererade. Hur livsmedlen hanteras är viktigt eftersom det är lång bit till slutkonsumenten, den som äter det. Det är svårt att säga om folk kan bli sjuka av detta men rent teoretiskt handlar det om att varorna måste hanteras rätt för att vara bra, säger Rickard Enlund.
I slutet av januari tar bygglovs- och miljöskyddsnämnden beslut i ärendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om