Hagdahls kokkonst alltid lika aktuell
Charles Emil Hagdahls kokbok från slutet av 1800-talet har fascinerat mången kock. Nu släpper Hagdahlsakademien en faksimilutgåva av boken.
Hagdahlsakademien släpper en faksimilutgåva av Charles Emil Hagdahls Kok-konsten, som vetenskap och konst. - Boken är fortfarande aktuell genom att vara läsvärd, tänkvärd och ger en stor inspiration, säger Lars Johannison, krögare och ledamot i Hagdahlsakademien.
Foto: Fotograf saknas!
Charles Emil Hagdahls kokbok innehåller inte bara recept utan även anekdoter och historier. Om midsommarmatens bakgrund, som sill och potatis, berättas utförligt.
"Likasom andra storheter har äfven potatisen haft sina öden och har följaktligen äfven sin historia."
Så inleder Charles Emil Hagdahl, född och begraven i Linköping, avsnittet om potatisen.
Hagdahls Kok-konsten som vetenskap och konst, utgavs första gången år 1879. Nu, lagom inför midsommar, släpper Hagdahlsakademien en faksimilutgåva av boken.
- Det är spännande att ge ut en kokbok som skrevs för så länge sedan och som fortfarande är aktuell och lärorik, berättar Lars "Pluto" Johannison, krögare och en av ledamöterna i Hagdahlsakademien, på releasepartyt på Linköpings slott dagarna före midsommar.
Boken är på 1 040 sidor och är ingen vanlig kokbok. Den innehåller nästan 3 000 recept, varav de flesta provlagades i hemmet av Hagdahl själv. Under 20 års tid arbetade Charles Emil Hagdahl på Kok-konsten.
Gunnar Lindqvist, författare och ledamot i akademien, berättar hur han sökt boken på antikvariat men utan resultat.
- Det finns en stor efterfrågan på den. Jag har själv alltid använt den, jag förenklar bara recepten lite.
Inspirationskälla
Gunnar Lindqvist tycker att boken fortfarande är aktuell då den tar upp perspektivet hälsa och mat i kombination, samt att den lyfter fram kulturhistoria.
- Dessutom är den så rolig att läsa. Den inspirerar till att laga mat med sina små anekdoter.
Hagdahlsakademiens preses, landshövdningen Björn Eriksson, är nöjd med utgivandet av en bok som är eftertraktad men svårfångad och som är en standardkokbok inom gastronomin.
- Äntligen har vi fått den östgötska maten dokumenterad och inte bara ärtan, som är landskapsrätten, säger Björn Eriksson.
Hagdahlsakademien har funnits i två år. Syftet med akademien är att främja östgötsk kultur, där mat och Hagdahl upptar en stor del.
Fotnot: Med faksimilutgåva menas att boken är en avbildning som så väl som möjligt överensstämmer med originalet, även vad gäller format och papperskaraktär.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!