Hällristningarna kan bli inhägnade
- Det här är skrämmande. Det är ren vandalism. Om det fortsätter så här får vi ta till drastiska åtgärder och spärra av området, säger Bror-Tommy Sturk när han ser skadegörelsen av hällristningarnai Himmelstalund.
Bild: 040721 Hällristningar 005: Ett kulturarv värt att bevara. Bror-Tommy Sturk, länsstyrelsen och Ann-Charlotte Hertz, Stadsmuseet, inspekterade under onsdagen skadegörelsen vid Himmelstalunds hällristningar.
Foto: Fotograf saknas!
Enligt kulturminneslagen är måste fornlämningar skyddas. Vid hällristningarna finns information om att bland annat eldning är förbjuden. Men informationen är tydligen inte tillräcklig för att skydda platsen. Bror-Tommy Sturk och Ann-Charlotte Hertz diskuterar vad som skulle kunna göras på området.
- Hade vi haft pengar kunde man kanske belyst hällristningarna och hägnat in dem på ett annat sätt. Vi har mycket på prioriteringslistan, men nu hamnar det här helt klart högre upp, säger Bror-Tommy Sturk.
Ann-Charlotte Hertz hoppas att stat och kommun kan lägga ihop pengar för att få i gång en upprustning på platsen. Men det krävs stora summor.
Tanum informerar
- Det behövs ett par miljoner kronor, säger hon.
Men det finns också ett värde i att bevara hällristningarna i en naturlig miljö.
- Det ska inte vara som att gå på ett museum när man tittar på dem, påpekar Bror-Tommy Sturk.
I väntan på vad som kommer att hända med hällristningsområdet hoppas Ann-Charlotte Hertz på att allmänheten och polisen ska hålla ögonen öppna om de ser något misstänkt vid platsen på Himmelstalund.
I Tanums kommun i Bohuslän finns drygt 2 000 platser med hällristningar. De mest kända är de som ligger i Vitlycke. Hällristningarna där har hamnat på Unescos Världsarvslista över viktiga kulturarv. I anslutning till ristningarna i Vitlycke ligger Vitlycke museum som berättar historien kring hällristningarna och bronsåldern; tiden bilderna härstammar i från.
- Grundreceptet för att skydda hällristningar är att man sköter dem bra. Att man målar dem och håller dem fräscha och inte låter dem förfalla. Sköter man dem signalerar det att det här är något som är viktigt att bevara. Jag tror också på att informera, särskilt till ungdomar. Vi jobbar mycket med skolorna. Det är viktigt att få ungdomar intresserade, berättar Lasse Bengtsson, arkeolog på Vitlycke museum i Tanum.
Förutom att informera på museet, finns guidade visningar och information uppsatt vid ristningarna. Men några staket eller avspärrningar finns inte.
- Nej, man har tillträde när som helst till hällristningarna, säger Lasse Bengtsson.
"Fadderverksamhet"
Han tror på att information och god skötsel håller vandalerna borta.
På Himmelstalund finns ingen speciell informationsbyggnad i anslutning till hällristningarna, men det finns informationsskyltar och möjlighet att få en guidad tur av Bronsåldersföreningen i Norrköping.
- Jag har en idé om en "fadderverksamhet" där skolorna kan "adoptera en hällristning" som de ser efter lite extra. Det skulle vara positivt om någon skola nappade på den idéen, säger Ann-Charlotte Hertz.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!