Halmbränning prövas från fall till fall

Norrköping2003-08-05 15:06
I april överklagade Anders Eriksson, sekreterare i en av LRF:s avdelningar, kommunfullmäktiges beslut att förbjuda halmbränning på åkrarna.
Förbudet riktade sig till cirka 400 spannmålsodlare i kommunen, varav ett fåtal på grund av speciella omständigheter tvingas bränna halm.
Kommunfullmäktige har nu kommit fram till att frågan om halmbränning kommer att prövas från fall till fall av bygglovs- och miljöskyddsnämnden med stöd av gällande miljölagstiftning.
När böndernas halm blir dålig har de inte någon nytta av den. Då kan bonden antingen elda upp halmen direkt på åkern eller skära ner den och vända ner halmen i jorden igen.
? Halm är en fin och naturlig produkt som man har bränt i alla tider, den ska väl inte klassas som en miljöfara, säger Anders Eriksson.
Bönderna kan även kompostera halmen men det beskriver Anders Eriksson som en ganska komplicerad process, särskilt om det handlar om mycket halm.
Anledningen till att bönderna vill ha rätt till att bränna halm på plats är att det vid regnår kan bli ganska stora mängder oanvändbar halm att frakta iväg.
I överklagan skriver Anders Eriksson att Naturvårdsverket inte anser att utsläppen vid förbränning av halm ger några större miljöeffekter, men att röken kan bli ett besvär för de omkringboende om halmen är fuktig.
? Det kommer aldrig att handla om några stora mängder uppbränning. Det här är framförallt en principfråga, säger han och fortsätter, ska vi forsla iväg en massa förstörd halm så alstras ju även avgaser.
? Vi anser inte heller att det finns någon grund i miljöbalken för ett förbud av det här slaget. Det ska finnas en saklig grund innan det införs nya regler.
Bengt Levin, miljö- och hälsoskyddsinspektör, berättar att svenska kommuner har givits möjlighet att införa förbud mot halmbränning på åkrarna, vilket är bakgrunden till att kommunstyrelsen enligt lokala hälsoskyddsföreskrifter föreslagit att kommunfullmäktige beslutar om ett förbud.
? Att bränna sånt som står på rot är störande för omgivningen, det sprider kolväten och tar död på insekter. Vi föredrar att bönderna plöjer ner oanvändbar halm i jorden igen, säger han.

anna-karin sandström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om