Halvars har serverat glass sedan 1930-talet

Visst är det härligt med läsarreaktioner. Det visar sig att Halvars glass­kiosk har funnits länge. Till och med mycket länge.

En institution. Halvar Andersson vid sin glasskiosk. Som har funnits på samma plats sedan 1936. Bilden lånad ur familjealbumet.

En institution. Halvar Andersson vid sin glasskiosk. Som har funnits på samma plats sedan 1936. Bilden lånad ur familjealbumet.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-11-08 04:00
I förra veckan skrev vi att den klassiska glasskiosken ska rivas och att en ny ska uppföras på samma plats. Vi nämnde även att kiosken åtminstone har funnits vid Södra Promenaden sedan 1950-talet.
Dagen efter började det ringa för fullt redan klockan åtta på morgonen. De som ringde gick en gång i tiden, antingen på läroverket eller kommunala mellanskolan, dagens Källvindsskolan;
- Jag åt min första glass vid Halvars 1938, sade bland andra Sören Mård. Men det var inte bara glass, utan vi gick även dit för att köpa godis.
Jaha, då var det väl bara att ta tjuren vid hornen. Att gå till botten med det hela och försöka presentera Halvars - the true story. I alla fall när det gäller åldern. Med fantastisk assistans av Inez Ek på Stadsarkivet var det att gå ned i katakomberna under Rådhuset och gå igenom de gamla kommunala handlingarna.

Från poliskammaren
Det måste ju ha givits ett tillstånd en gång i tiden. Och mycket riktigt. Tillståndet gavs från dåvarande poliskammaren, med yttrande från drätselkammaren.
År 1937 inlämnade Halvar Andersson en ansökan om att få sälja glass, frukt och godis på samma plats som året innan. Kostnaden för markupplåtelsen var 25 kronor i månaden och den egna glasstillverkningen utfördes vid en lokal på Trozelligatan.
Vilket för oss tillbaka till 1936. Möjligen 1935. Ansökan fick förnyas år efter år och i Halvar Anderssons tillstånd från början av 40-talet framgår det vad som gällde;

På hjul
"Efter försäljningens slut skola alla i rörelsen ingående varor, kärl och redskap, skyndsamt bortföras från platsen".
Halvars glass var alltså en verksamhet på hjul. Placeringen var också en annan. Glasskiosken stod uppställd på en gräsplätt ute i Promenaden, parallellt med Gymnastikgatan. Efterhand flyttades glasstillverkningen till garaget vid villan på S:t Johannesgatan. Den permanenta byggnaden i dåvarande Västra Promenaden kom till under senare delen av 1950-talet.
I slutet på 60-talet byggdes kiosken ut för att även kunna sälja korv. I mitten på 90-talet utfördes ytterligare en ombyggnad. Den glasskiosk som Ulf Lundell passerade i början på 70-talet har alltså förändrats.

Wallmans
Halvar Andersson var inte först. Flera ville sälja glass och godis och noterbart är att vissa inte fick något tillstånd överhuvudtaget. Men redan 1932 ansökte Sven Wallman om att få sälja glass och godis i hörnet av Luntgatan och Norra Promenaden. Wallman fick klartecken, men tvingades fyra år senare att flytta sin verksamhet till entrén in mot Folkparken.
Alltså samma år som Halvar Andersson slog upp sin glasskiosk. Och både Halvars och Wallmans finns kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om