Halvårslång väntan för försäkringskasseärenden
Extra personal tas nu in på Försäkringskassan för att jobba bort de 300 ärenden som väntat på handläggning i upp till sex månader.
I dagsläget finns 300 ärenden som legat upp till ett halvår i väntan på bearbetning.
- Det handlar främst om sjukpenningärenden och aktivitetsersättningar, säger Birgitta Henriksson, teamchef på Försäkringskassan. Det finns flera fall där personer inte fått de ersättningar de hoppats på.
Nya handlingar tar tid
Enligt Birgitta Henriksson handlar det till största delen inte om nya ärenden utan sådana där beslut om den ekonomiska ersättningen för sjukpenning ska omprövas.
- När vi omprövar dessa ärenden så behöver vi ha in ytterligare uppgifter, exempelvis medicinska utlåtanden. Men då vårdsidan också är hårt ansträngd tar detta tid. Vi väntar på att rätt handlingar ska komma in till oss. När det gäller aktivitetsgarantin så är den tidsbegränsad. Personer som haft heltid tidigare prövas på nytt, och då måste nya handlingar in och det tar tid.
Från den här veckan och fram till slutet av augusti sätts sex personer in för att jobba bort de ärenden som blivit liggande länge. Det är försäkringsrådgivare och specialister som annars arbetar för Försäkringskassan som ska halvera väntetiden. Utöver detta nyanställs två personer för att förbereda liggande ärenden så långt det är möjligt i väntan på att begärda handlingar når Försäkringskassan.
Tar till sig kritiken
Som NT tidigare skrivit om har LO-TCO Rättsskydd anmält Försäkringskassan i Östergötland till Justitieombudsmannen för de långa handläggningstiderna. En 39-årig Norrköpingskvinna har fått vänta sex månader på beslut om sjukpenning. Kvinnans juridiska ombud menar att den långa väntan medfört stor skada för kvinnan, då hon varken kunnat gå vidare i sin rehabilitering eller kunnat planera framåt.
- Naturligtvis är detta allvarligt, säger Birgitta Henriksson. Men när vi får förklara för de som ringer varför det ser ut som det gör möts vi av stor förståelse. Vi tar till oss kritiken och arbetar för att hitta lösningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!