Han bor på Fleminggatan, ett stenkast från Strömsholmen, och har följt utvecklingen vid Roddklubbens flytbrygga på ön i strömmen.
– För två år sedan noterade jag att det satt en skarv där med jämna mellanrum och luftade vingarna. De ser mäktiga ut då. Det kom ett förbipasserande par som frågade om det var en staty. "Det är en skarv och snart har vi hela släkten här", skämtade jag då.
I dag är Bengt Baum mindre road då han konstaterar att allt fler skarvar sökt sig till Strömsholmen.
– Förra veckan dök det upp tolv stycken. Jag ringde kommunen då, som la upp ett ärende. En timme senare satte jag mig och tittade ut mot bryggan igen och då såg jag 25 skarvar. Det simmade runt en hel del också, så de var betydligt fler än så, säger Bengt Baum.
Han har jobbat på sjön hela sitt liv och flyttat runt. Sedan 2009 har han bott på Fleminggatan, med undantag för åren 2017–2019 då han och hustrun bodde vid Sikudden längs med Bråviken.
– Det finns en liten ö där utanför, där skarv hållit till. Den ser ut som ett månlandskap i dag, säger Bengt Baum.
– Det är otäckt. För blir det likadant på Strömsholmen blir det en skamfläck för hela stan. Om de bygger bo i träden som de gör i skärgården är det kört. Deras avföring är så fruktansvärt skarp så att den fräter sönder allting, säger han och pekar ut mot Roddklubbens brygga som färgats vit av spillning.
Olof Carlsson, avdelningschef för drift och underhåll, berättar att Norrköpings kommun har agerat.
– Vi konstaterar att skarv finns där och att vi inte vill ha dem där. Vi har initierat en dialog med såväl kommunjägare som länsstyrelsen om vilken typ av tillstånd vi behöver för att avhysa oönskad hyresgäster på Strömsholmen, säger han.
Kommunen har redan ett skyddsjaktsbeslut för skarv som gäller området vid Himmelstalund. Länsstyrelsen ser det som problematiskt med skyddsjakt vid Strömsholmen, även om inget beslut är fattat ännu.
– Det är lite klurigt. När det gäller jakt för att skydda bebyggelse är det en annan del i lagstiftningen som gäller än när man vill skydda fiske. Den är lite strängare. Det jag skulle rekommendera kommunen är att genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra att skarvarna börjar häcka. Då är det inte jakt. När de väl byggt ett bo så är det jakt och då krävs det troligen tillstånd, säger Richard Larsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.