Oväntat napp: Han drog upp en unik fisk i Bråviken

John Sumell fick en ytterst ovanlig fisk i sina nät i Bråviken – en stör. "Det blir ett väldigt kul fiskeminne att bära med sig", säger han.

John Sumell med sin unika fångst.

John Sumell med sin unika fångst.

Foto: Privat

Norrköping2023-07-14 08:00

När hängivne fiskaren John Sumell vittjade sina nät i det inre av Bråviken nyligen fick han en rejäl överraskning.

Nej, det var inte de tre strömmingarna som sprattlade i maskorna som var det anmärkningsvärda. Däremot en betydligt mer sällsynt stör. En utrotningshotad art i svenska vatten.

undefined
John Sumell med sin unika fångst.

– Det såg ut som en liten krokodil. Den var stenhård på ovansidan också med sina benplattor utmed sidorna, säger John Sumell.

– Jag har sommarstuga på Kvistholmen och har fiskat här i 30 år men aldrig tidigare fått en sådan här fångst. 

John Sumell lade i sitt nät på kvällen och vittjade det morgonen därpå. Fångsten bestod av tre strömmingar och stören. Han lösgjorde stören ur nätet, tog upp den för fotografering, noterade att den var märkt sedan tidigare och släppte tillbaka den i Bråvikens vatten.

När han kom i land googlade han och förstod att det var en unik fångst. Han rapporterade också in sitt fynd till artportalen.

– Den var märkt med ett liten gul bricka försett med koden GB R 942. Jag vägde den aldrig men uppskattar längden till cirka 70 centimeter. Inte jättestor alltså. De kan bli mycket större, säger John Sumell.

– Det blir en väldigt kul fiskeminne att bära med sig i framtiden.

undefined
Stören i nätet innan den släpptes ut i frihet igen.

Åsa Dalsätt, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, bekräftar att John Sumells fångst lätt kan kategoriseras som unik. När hon får ta del av bilderna på fångsten slår hon fast att det rör sig om atlantisk stör.

– De har aldrig mer än tio-elva benplattor och vad jag kan bedöma rör det sig om tio benplattor på det här exemplaret. Den europeiska stören är större och har några fler, säger hon.

I dag pågår försök i Tyskland, Polen och Baltikum att återetablera stör.

– Förmodligen har den här stören planterats ut i någon tysk eller polsk flod och sedan tagit sig ut i Östersjön. De kan vandra väldigt långa sträckor. När de blir tillräckligt gamla återvänder de till sina ursprungliga floder och bidrar till återväxten.

Åsa Dalsätt påpekar också att stören kan bli betydligt större än John Sumells exemplar: 

– Upp till fyra meter, säger hon.

undefined
I Bråvikens vatten döljer sig många hemligheter. Som en stör.

John Sumells stör är av allt att döma den första i vattnen i och runt Norrköping på många år. Under hela 2000-talet har bara sex exemplar hittats i Sverige. Ingen av dem i våra vatten. Däremot fångades en stör i juni i år i Skåne och förra sommaren drogs ytterligare en upp i Ångermanland.

– Som sagt, den är ytterst ovanlig i svenska vatten, säger Åsa Dalsätt.

Karta: Bråviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!