När M i Norrköping har kretsårsmöte den 20 mars är det ett turbulent 2024 man lägger bakom sig. Året då partiet förlorade den makt som man så länge eftersträvat.
Nu står det klart att Ingrid Cassel inte längre är valberedningens förslag till ordförande.
– Jag har varit ordförande i nio år. Jag sa redan förra året att jag ville lämna, men då svarade styrelsen att de behövde mer betänketid, säger hon.
Inom kommunpolitiken är det partiernas gruppledare som får den största uppmärksamheten – men ordförandena har en viktig sammanhållande roll. När samarbetet krisade i höstas var det ordförandena i M, KD och L som pratade med varandra – inte de olika gruppledarna.
Ingrid Cassel led i samband med det ett tungt nederlag.
Att du nu lämnar ordförandeposten – har det att göra med att M förlorade makten?
– Nej, det har inget med det att göra. Det är inget annat som ligger bakom, det här är mitt eget val. Jag har tänkt mig att ägna mer tid åt familjeföretaget, säger Ingrid Cassel, som kommer att ha kvar sina uppdrag i kommunfullmäktige och utbildningsnämnden.
Valberedningens förslag är att Pär Österlund, 46, tar över som ordförande. Han är till vardags kyrkoherde i Finspång.
– Pär har en gedigen politisk erfarenhet, han har bland annat suttit i kommunfullmäktige. Han har också de goda ledaregenskaper som vi eftersöker. Dessutom är han villig att lägga ner mycket arbete på det här, man ska komma ihåg att ordförandeposten är ett ideellt uppdrag, säger Jörgen Rundgren, sammankallande i Moderaternas valberedning.
Pär Österlund har tidigare varit i blåsväder. I sin roll som präst fick han "skarp och allvarlig" kritik av domkapitlet för att ha motarbetat kvinnliga präster. Som kyrkoherde i Finspång har han också varit med om att det framförts kritik mot arbetsmiljön i församlingen.
– Vi har haft kännedom om det där. Vi tror inte det finns något utrymme till motstånd mot kvinnliga präster i den roll han har. Vi har haft en lång intervju med Pär och vi känner oss trygga med vårt val. Vi gör alltid en noggrann prövning kring alla våra kandidater, säger Jörgen Rundgren.
Pär Österlund har också svårt att se hur historiken ska kunna ha någon inverkan på hans kandidatur.
– Det hoppas jag inte. Det som hände runt 2010 anser jag vara utagerat. Jag skulle inte ha den position i Svenska Kyrkan som jag har idag om det funnits fog för anklagelserna. Och när det gäller Finspång så är det ju alltid så att förändringar möter motstånd. Vi har en god arbetskultur där fokus ligger på utveckling och att arbeta framåt.
Hur ser du på att vara valberedningens förslag till ny kretsordförande?
– Det känns givetvis hedrande och utmanande. Och jag vill understryka att om jag blir vald så har jag en stor rock att fylla. Ingrid Cassel har gjort ett storartat arbete. Jag känner mig ödmjuk inför det.
Vad lockar med uppdraget?
– Det är ett stort och viktigt uppdrag. Jag är intresserad av politik och tycker det ska bli spännande att forma laget inför kommande val.
Hur ser du på valet 2026? Vad ska M göra för att vinna?
– Jag har ingen vision än. Men om jag blir vald handlar det för min del främst om att samla gruppen, vi måste prata ihop oss först och utifrån det arbeta framåt. Jag är ingen ensamseglare, vi måste arbeta tillsammans. Tillsammans är man alltid starkast.
Med tanke på att Borgerlig samverkan sprack då KD och L lämnade – vilka partier kan du tänkas samarbeta med?
– Det är för tidigt att säga någonting om det. Vissa partier står vi närmare, vissa står vi lite längre ifrån. Men jag utesluter inga.
I Linköping samarbetar M med S – i Norrköping verkar det vara lite svårare. Hur ser du på att samarbeta med S?
– Jag står fast vid mitt svar, jag har inte några svar kring eventuella samarbeten.
Det var ett turbulent 2024 för Moderaterna - dels förlorade man makten och dels var gruppledaren ifrågasatt inom partiet. Hur ser du på det som hände?
– Det har jag egentligen ingen kommentar till, jag vill inte recensera. Men jag tror man hanterat det på ett så bra sätt som möjligt.
På det personliga planet finns det en koppling mellan Pär Österlund och gruppledaren Sophia Jarl då han tidigare varit gift med hennes nuvarande fru.
Hur ser du på, om du blir vald, att samarbeta med Sophia Jarl?
– Det är viktigt att gruppledaren och ordförande kan ha ett nära samarbete och så långt det ankommer på mig, kommer samarbetet ske på ett förtroendefullt sätt.
Påverkar den personliga kopplingen ert samarbete?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Jag tror vi båda kan agera professionellt, säger Pär Österlund.
Vi bollar över samma frågor till Sophia Jarl.
Om Pär Österlund blir vald – hur ser du på att samarbeta med honom?
– Just nu är vi mitt i mandatperioden och då är det kommunfullmäktigegruppen som fattar alla politiska beslut, det är inget kretsen arbetar med alls. I samband med valet kommer däremot kretsen in i det operativa kampanjarbetet bland annat, så det är ju en senare fråga.
– Kretsens styrelse väljs på ett år i taget så vi vet inte hur det ser ut nästa år när de olika grupperna ska börja samarbeta. Ingrid Cassel och jag har alltid haft ett nära samarbete för att hon har varit väldigt erfaren och kunnig. Men jag kan samarbeta med alla oavsett tidigare erfarenhet av partiarbete.
Påverkar den personliga kopplingen ert samarbete?
– Jag är gift med Pär Österlunds före detta fru som också är präst, men det påverkar inte samarbetet från mitt perspektiv, säger Sophia Jarl.