Nytt kafé öppnar: "Vi vill bli en Norrköpingssymbol"

Efter flera år som anställd väljer Andreas Yakoub att satsa allt på sin dröm. Blott 23 år gammal startar han sitt eget kafé och målsättningen är hög. "Jag vill att folk ska prata om Rådhusvåfflan i andra städer", säger han.

På menyn finns Norrköpingskoppling, våfflorna har namn som "Strykjärnet" och "Grön-Olle".

På menyn finns Norrköpingskoppling, våfflorna har namn som "Strykjärnet" och "Grön-Olle".

Foto: David Hernqvist

Norrköping2021-07-01 18:00

Tyska torget är platsen för Norrköpings senaste tillskott inom kafébranschen. Rådhusvåfflan heter det nya fiket och som namnet antyder är våfflor en central del av konceptet. Att valet av läge föll på Tyska torget var något av en slump, berättar Andreas Yakoub sittandes i solen på kaféets nya uteservering.

– Min bror skickade mig en länk där den här lokalen låg ute för försäljning. Det var tidigare en glasskiosk. Jag kände när jag såg den att det var ett tecken, drömmen att driva mitt eget företag skulle jag ta och nu sitter vi här, säger Andreas Yakoub.

Efter att ha jobbat med försäljning några år efter studenten ville han stå på egna ben. Det blir alltså ett kafé i centrala Norrköping med uteservering, första året kommer det ha öppet endast under sommarsäsongen. I framtiden kanske företaget kan ha öppet året runt.

– Jag har en jättebra dialog med kommunen som har uppmuntrat mig att i framtiden bygga för servering inomhus, men det finns inga planer på det nu.

Är Tyska torget ett bra läge?

– Jag tycker att det är ett fint och centralt läge, med de höga byggnaderna runt om ger det en känsla av befinna sig på ett torg i en storstad utomlands. Vi har en av Norrköpings charmigaste uteserveringar. Det ligger nära vattnet om man vill ta med sig sin våffla och sätta sig där. Jag tror också den här delen av stan kommer ha mer rörelse i framtiden, med satsningar som Inre hamnen och nya stationen.

Andreas Yakoub berättar att man kommer vara ett kafé för alla, unga och gamla. På menyn kommer dessertvåfflor finnas och matvåfflor för den som vill äta något mer matigt.

– Våfflor är nya grejen, vem tycker inte om belgiska våfflor?

Är det en risk du tar, som satsar på att starta eget?

– För mig är risken något som triggar mig, jag kände att det här rätt tajming. Vi har investerat i att renovera insidan av lokalen och satsar på uteservering, det här känns jättebra.

Den som inför starten passerade Tyska torget kanske märkte att fiket redan smygöppnat redan innan lördagens officiella öppning och invigning.

– Vi kommer att ha en heldag på lördag med aktiviteter och kommer visa hela Norrköping att vi har öppnat på riktigt. Det kommer bli – som jag kallar det – vår "Grand opening", sade Andreas Yakoub inför den dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!