Handlare nobbar elever efter stölder

Alla skolelever är inte välkomna till butiken Handlarn på Skepparegatan. För att släppas in måste man handla för över fem kronor. Det är diskriminering men inte olaga diskriminering, kommenterar Sofie Bergström, jurist hos BO barnombudsmannen.

Norrköping2001-02-16 06:00
En handling av desperation. Kunderna har klagat. Så säger butikens innehavare Christian Steiner. Anslag vid entrén mitt emot Djäkneparksskolan förklarar att elever som inte följer uppmaningen att stanna utanför butiken blir uppskrivna och rapporterade till skolledningen.
Vidare står att butikens personal inte har tid att betjäna alla skolelever som endast köper tuggummi, eller godis för någon krona.
Sköter sig inte eleverna enligt instruktionerna kommer det att leda till att inga elever tillåts komma in i butiken.
<p><b><font size="2">Inte skolans sak</font></b>
Djäkneparksskolans vikarierande rektor Johnny Mattsson känner inte till anslaget. Butiksägaren har inte kontaktat honom eller skolan innan det sattes upp.
Tidigare har funnits ett meddelande om att endast visst antal elever får vistas i affären samtidigt.
- Är det problem med snatteri i butiken så finns inget som säger att just våra elever skulle vara de skyldiga, säger Johnny Mattsson.
- Från skolan har vi inga synpunkter på anslaget. Det är butiksägarens beslut, och ligger utanför vår verksamhet.
<p><b><font size="2">Kunder klagar</font></b>
Handlarn drivs av Christian Steiner som beskriver anslaget riktat till skolelever som en handling av desperation.
-Vi har haft stora problem med stökiga och även snattande skolelever, säger han. Många sköter sig. Men det finns en klick elever som är besvärliga.
-Butiken har liten bemanning och när grupper på 20 ungdomar kommer in har vi inte en chans att hålla uppsikt. Någon köper något medan övriga rör sig fritt i lokalen.
Enligt Christian Steiner har kunder klagat på att det är oordning i affären när alltför många ungdomar vistas där samtidigt.
-Andra kunder åsidosätts, säger han. Det är inte roligt att tvingas ta emot klagomål från dem vi allra helst vill betjäna. Även personalen stressas av att tvingas agera ordningsvakt.
Barnombudsmannens jurist Sofie Bergström säger att det handlar om diskriminering när en viss grupp utestängs, i detta fall skolelever.
-Men det är inte olaga diskriminering, tillägger hon.
Diskriminering på grund av ålder är relativt vanlig. Det är inte olaga diskriminering, och därför heller inte åtalbart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om