De två senaste kommundirektörerna, Anna Thörn och Anna Selander, har fått lämna sina uppdrag under uppmärksammade former i samband med två maktskiften. Nu står det klart att Norrköpings nya kommundirektör heter Carl Bartler.
Carl Bartler, 56 år, har under de senaste nio åren varit kommundirektör i Varbergs kommun och vd för Varbergs Stadshus AB. Innan dess har han bland annat haft flera olika chefstjänster inom Göteborgs stad.
På måndagseftermiddagen får NT ett första snack med den nya kommundirektören.
Vad var det som fick dig att vilja ta dig an jobbet?
– Jag har stött på Norrköping tidigare och fått ett positivt intryck, det är en organisation som har många goda sidor. Det ligger i en tillväxtregion med flera stora infrastruktursatsningar som kommer ge nya jobb. Men Norrköping har också flera utmaningar.
Vilka tänker du främst på då?
– Norrköping delar utmaningar med hela Kommunsverige; att ha en kommunekonomi i balans. Sedan är det många fler som måste ut i arbetslivet på ett bra sätt. Företagen är viktiga, de måste kunna anställa och se till att vi får tillväxt.
Det har stormat ordentligt i Norrköping de senaste åren — flera höga kommundirektörer har lämnat och vi har haft två maktskiften. Det är inget som avskräcker dig?
– Jag är medveten om det som hänt. Jag är välbekant med de spelregler som gäller kring politiska styren.
Dina två företrädare har fått lämna i samband med de maktskiften som varit. Har du pratat med någon av dem?
– Nej, det har jag inte gjort.
Carl Bartler tillträder efter sommaren. Då återstår det nästan bara ett drygt år till nästa val, som sker i september 2026.
Hur ser du på att ditt uppdrag i värsta fall kan ta slut redan då?
– Det är så det ser ut i hela Offentlighetssverige. Det är val om ett tag.
Enligt uppgifter till NT kommer du få en månadslön på drygt 150 000 kronor och en så kallad fallskärm på 18 månader. Har du någon kommenterar till det?
– Jag tänker att det är viktigt att man på pappret kommer överens om ett avtal och att det finns en tydlighet från båda sidorna, säger Carl Bartler.
Beslutet om att anställa Carl Bartler fattades av kommunstyrelsen på måndagseftermiddagen. Oppositionsrådet Nicklas Lundström (V) reagerade på kommundirektörens lön.
– Vi i vänstern tycker helt enkelt att kommundirektörernas löner har blivit på tok för höga. Självklart har dessa ett stort ansvar och tufft arbete men det måste finnas en rimlighet jämfört med vanliga Norrköpingsbor. Med över 150 000 i månaden så tjänar kommundirektören alltså mer än fem undersköterskor, säger Nicklas Lundström i en kommentar.
Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, är medianlönen bland de undersköterskor som är anställda inom svenska kommuner 29 900 kronor.
Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) vill i nuläget inte i detalj kommentera avtalet.
– Det väntar jag med tills alla delar i anställningsavtalet är undertecknade och klara. Men utifrån att vi de senaste åren har bytt flera kommundirektörer så kan jag säga att kommunens förhandlingsläge när det gäller anställningstrygghet har varit utmanande. Min uppfattning är att lönen inte kommer dra iväg på något sätt jämfört med tidigare kommundirektörer, säger Olle Vikmång.
Moderaterna och Sverigedemokraterna avstod från att delta i beslutet om en ny kommundirektör.
– Kommunstyrelsens ordförande väljer att utöka antalet månadslöner vid uppsägning av arbetsgivare från 12 månader till 18 månader. Det här är något som varken M eller SD kan acceptera. Vi vill att Norrköpings kommun även fortsättningsvis tillämpar det som gällt för de två senaste kommundirektörerna, samt för andra direktörer och bolags-vd:ar, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M) i en kommentar.
Varken M eller SD yrkade dock på avslag för själva valet av Carl Bartler.
– Vi har inte tillräckligt mycket insyn eller information för att säga att den föreslagna personen inte är lämplig, säger Sophia Jarl.
Trots den inledande kritiken från oppositionen kring de ekonomiska delarna är Olle Vikmång övertygad om att kommunen har hittat rätt kandidat.
– Jag hoppas att det här är en rekrytering som håller över en längre tid. Min och Carls ambition är att bygga upp ett förtroende. Jag känner mig trygg med att vi får en bra kommundirektör, säger Olle Vikmång.
Vad var det som fick er att satsa på Carl Bartler?
– Det var flera delar. Dels har han en gedigen erfarenhet, och med goda resultat, av att leda kommunala verksamheter på olika nivåer. Men framför allt handlar det ett gott ledarskap, han kan leda i förändring och utveckling.
Carl Bartler får drygt 11 000 kommunanställda att ansvara för.
För en oinvigd – vad gör en kommundirektör?
– Mina uppgifter är att se till att den politiska ambitionen, den som alltså styrs av det senaste valet, ska översättas och förmedlas i den kommunala organisationen, ut i de olika delarna, säger Carl Bartler.
Det låter som din arbetsdag består av ett och annat möte?
– Det är en stor organisation som jag ska leda och samordna, både de kommunala bolagen och förvaltningen. Men det är en väldigt stor organisation, så jag kommer främst att jobba mot de olika cheferna.
Varför behövs det en kommundirektör?
– Den politiska styrningen behöver någon som hjälper kommunstyrelsen att hålla samman organisationen.
Kommer du lämna västkusten för "bästkusten"?
– Till att börja med kommer jag att veckopendla. Sedan får vi se hur det blir, säger Carl Bartler.