Precis som en grävmaskin kommer grävsugen igenom asfalt, och det roterande åtta tums-röret kan sedan suga upp jord och frilägga vattenledningar eller strömkablar i marken – utan att gräva av någon ledning.
– Den gör lite som ett kirurgisk ingrepp och är ett komplement till de grävmaskiner vi redan har. Den är fantastisk, säger Mathias Lidén, vd, Alltransportkoncernen.
Grävsugen kan exempelvis användas när jord ska bytas i Norrköpings promenader, då den kan suga jord utan att skada trädrötter, och sedan spruta tillbaka ny jord. Eftersom den har en sex–sju meter lång arm behöver maskinen inte heller stå så nära.
– Det som gör den helt unik är den långa armen och stora kompressorn. Den kan blåsa iväg singel flera hundra meter, säger Martin Kromnér, vd för Sanero, dotterbolag till Alltransport.
Den vita bjässen, Disab Q20 Multiflex, är en investering på mellan sex–sju miljoner kronor för företaget.
– När man inser vad den här maskinen kan göra tror vi att efterfrågan kommer att bli enorm. Vi vill ligga i framkant, då måste man våga satsa på ny teknik och vi ser behovet på marknaden, säger Mathias Lidén.
Grävsugen invigdes med ett bandklipp på företagets område i onsdags. Det var en del av den nya kommunledningen som höll i saxen: Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) och kommundirektör Anna Thörn.
– Vi nappade på inbjudan av flera skäl, säger Olle Vikmång.
Han förklarar att de nu åker runt till företag i syfte att "bygga relationer". Nyligen kom Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet – där kommunen återigen fick bottenbetyg.
– Vår ambition är att få bättre resultat, men det viktiga är att bli en bättre aktör för näringslivet och på så sätt skapa tillväxt och arbetstillfällen. Ska vi bli det måste vi träffa dem som berörs, inte sitta i rådhuset och gissa, säger Olle Vikmång.
Mötet handlade bland annat om hur kommunen kan ta hänsyn till logistikföretagen vid exploatering och när trafikstrategier tas fram. Och Alltransport i Östergötland AB är en betydande aktör som genom sina verksamheter sysselsätter omkring 800 personer.
Samtalet kretsade också kring transportssektorns problem med kompetensförsörjning – många chaufförer närmar sig pension samtidigt som branschen växer.
– Där är kommunen en nyckelaktör för att satsa på rätt utbildningar. Vi måste växla upp för att Norrköping ska fortsätta att utvecklas som logistikstad.