Hit ska barn och unga med psykisk ohälsa vända sig

Nu ska det bli lättare för barn och unga med psykisk ohälsa att få kontakt med vården. Genom kontaktcentret "En väg in" kan alla i länet ringa till samma ställe för en första bedömning.

Ewa Danlycke, enhetschef på "En väg in", hoppas att kontaktcentret ska hjälpa till att minska köerna i vården när patienter hamnar på rätt vårdnivå direkt.

Ewa Danlycke, enhetschef på "En väg in", hoppas att kontaktcentret ska hjälpa till att minska köerna i vården när patienter hamnar på rätt vårdnivå direkt.

Foto: Jenny Carlsson

Norrköping2024-02-27 11:00
undefined
Ewa Danlycke (till vänster) och Malin Creutz är överens om att det tidigare varit svårt för unga att veta var de ska vända sig för råd kring psykisk ohälsa. Nu kan alla ringa samma nummer.

Till Region Östergötlands "En väg in" söker sig barn, ungdomar och vårdnadshavare som bland annat behöver hjälp och stöd kring ångestproblematik, nedstämdhet eller beteendeproblem.

– Det har varit svårt att veta var man ska vända sig, nu ska man alltid ringa oss för en första kontakt, säger enhetschef Ewa Danlycke.

På kontaktcentret görs inga fysiska besök, utan via en telefontid görs en första bedömning av de tio sjuksköterskor och kuratorer som jobbar i Norrköping.

– Ibland hänvisar vi till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, eller barn- och ungdomshälsan, BOU. Det kan också vara insatser från skola eller kommunens socialkontor som kan hjälpa personen, säger Malin Creutz.

undefined
Fler barn och unga söker vård för psykisk ohälsa, men det är svårt att veta om det beror på att fler unga mår dåligt eller om de är mer benägna att söka vård, enligt Malin Creutz, verksamhetschef på "En väg in".

Om den som söker vård bedöms behöva träffa en vårdgivare hamnar den sökande direkt i kön.

Söker fler barn och unga vård för psykisk ohälsa?

– Ja, men svårt att svara på om det beror på att fler unga mår dåligt eller om de är mer benägna att söka vård, säger Malin Creutz.

Det har vid flera tillfällen larmats om långa köer till BUP och tillgängligheten är en utmaning även här på kontaktcentret. Ewa Danlycke säger att även de drabbats av regionens sparkrav och har därför inte kunnat tillsätta alla tjänster, vilket i sin tur påverkar tillgängligheten.

undefined
Ewa Danlycke, enhetschef på "En väg in", hoppas att kontaktcentret ska hjälpa till att minska köerna i vården när patienter hamnar på rätt vårdnivå direkt.

När man ringer till "En väg in" kommer man fram till en telefonsvarare, precis som hos en vårdcentral, där man ombeds lämna sina uppgifter för att kunna bli uppringd. Som det ser ut just nu kommer inte alla fram till telefonsvararen samma dag man ringer. Då kan man behöva ringa igen nästa morgon.

När man kommit fram till telefonsvararen kan man räkna med att få en tid för bedömningssamtal inom tre dagar.

Hur länge behövde man vänta innan ni öppnade?

– Väntetiden är ungefär lika lång som innan, men skillnaden nu är att man bara behöver ringa ett samtal, istället för till flera olika enheter, säger Malin Creutz.

Om den som söker kontakt behöver akut hjälp kan man välja ett annat knappval, och blir då uppringd samma dag. 

– Det valet är till för barn och unga mellan sex och 18 år som har en akut psykiatrisk problematik, exempelvis konkreta suicidplaner eller akut insjuknande i svår psykisk sjukdom. Är det akut fara för någons liv ska man naturligtvis ringa 112.

Förhoppningen är att kontaktcentret ska leda till effektivisering och mindre administration.

– De som sitter på barnhälsan får mer behandlingstid nu, säger Ewa Danlycke.

En väg in

En väg in riktar sig till barn och ungdomar mellan 6 och 18 år.

Planen framåt är att kunna ta emot unga vuxna till och med 25 års ålder.

Riktar sig till barn och unga i hela Östergötland. 

Kontaktcentret har öppet vardagar mellan klockan 8.00 till 16.30.

De nås på telefonnummer 010-105 97 45 eller via 1177.se

Karta: Vattengränden 14
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!