Inga nya satsningar, men inte heller några ytterligare neddragningar inom äldreomsorgen. Ny satsning på skolan och miljöarbetet, liksom stöd till dem som drabbats av coronapandemin och mer hjälp till lokala företag.
Det är Kvartettens prioriteringar inför nästa år – så här långt. Redan nu är det nämligen klart att budgeten måste uppdateras till hösten. En tilläggsbudget ska presenteras då det finns en bättre bild av hur arbetslösheten slår mot Norrköping och vilka statsbidrag som beslutas om till nästa år.
För några veckor sedan ingick Kvartetten och MP ett budgetsamarbete som ska vara mandatperioden ut. På så sätt har Kvartetten, som regerar i minoritet, säkrat sin ekonomiska politik.
Miljöpartiet har belönats med en del gröna avtryck i kommande års budget. Bland annat ska de kommunala bolagen Norrevo och Hyresbostäder använda förnybara energikällor vid ny- och ombyggnader och handlingsplaner som beskriver hur ambitionsnivån i arbetet med hållbarhetsmålen i Agenda 2030 ska höjas fram i nämnder och bolag.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) anser att det krävs både ekonomisk och politisk stabilitet för att mildra effekterna av krisen.
– Det viktigaste är att vi vet att vi har stöd för det vi föreslår och att de förslagen kommer att fullföljas i verksamheten.
Sedan tidigare har Kvartetten och oppositionen varit överens om att använda kommunens buffertkonto, konjunkturfonden, för att minska sparkraven på nämnderna. 190 miljoner kronor planerar man att använda av de totalt 380 miljoner kronor som finns i fonden.
Pandemin har drabbat äldreomsorgen hårt, men några fler anställningar väntar inte.
– Men inte heller några ytterligare sparkrav, säger Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Olle Vikmång menar att det är för tidigt att se alla följder av krisen. Men några områden vet man redan.
– Det finns nu flera som av oro för att smittas tackar nej till hemtjänst eller plats på äldreboende. Behoven kvarstår och kommer att komma tillbaka. Det kan till och med leda till ett utökat behov, eftersom man varit utan insats under lång tid.
Enligt Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, väntar ökade kostnader för försörjningsstöd till följd av ökad arbetslöshet.
– Vi ska arbeta för att man ska komma tillbaka till arbete så snart som möjligt och vi förstärker vuxenutbildningen för att vi ser att efter krisen kan det behövas att flera lär om till ett annat yrke, menar hon.
Både hon och Olle Vikmång varnar för att ökad psykisk ohälsa kan följa i krisens spår. Både bland dem som suttit isolerade under månader och bland dem som förlorar sin sysselsättning.
– En naturlig samarbetspartner är parterna i civilsamhället. Det är inte bara en part som kan ta ansvar för följderna av corona. Hela samhället behöver hjälpas åt.
Kommunstyrelsen får också i uppdrag att se över samarbetet med Region Östergötland kring både Östgötatrafiken och Scenkonstbolaget Öst för att minska kommunens kostnader.
– Men också för att öka våra intäkter. Idag sitter vi fast i avtal där vi inte kan påverka, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.
– Skriver regionen nya avtal om till exempel färdtjänst så kan det betyda ökade kostnader för oss, utan möjlighet att öka våra intäkter på grund av våra avtal.