I valet 2018 var Hageby det området med lägst valdeltagande i Norrköpings kommun. I valkretsen Hageby centrum röstade drygt 59 procent av befolkningen i valet. Det vill den ideella föreningen Världens mammor ändra på – och sätter kvinno- och mammafrågor i fokus när de bjuder in de åtta partierna från kommunfullmäktige till Mirum galleria.
På plats hittar vi Sira Jokinen Lisse, verksamhetschef och initiativtagare bakom "Valfest Hageby". Hon menar att drivet bakom evenemanget är strävan efter rättvisa.
– Vi har så mycket viktiga frågor att ta upp som berör kvinnor och mammor som bor i det här området. Tanken är också att vi pratar om vad demokrati är och vilka rättigheter och möjligheter man har. Därför är det också extra kul att alla åtta partier har valt att delta säger hon.
Runt en scen mitt i Mirum galleria börjar evenemanget med somalisk musik. Enligt Sira Jokinen Lisse är tanken att skapa nyfikenhet och god stämning för att locka personer som passerar.
– Världens mammor är en opolitisk organisation. Men vi gör det här för att uppmuntra folk att gå och rösta. Jag tror att många som bor här är kommer inte från en demokrati. Det är inte självklart att rösta eller säga vad man tycker, men demokratin är stark i Sverige och det måste vi upplysa om.
Varför tror du att det finns människor som väljer att inte rösta?
– Det handlar om kunskap och att förstå. Man vet inte varför man ska rösta och att makten tillhör folket. Det är faktiskt vi som bestämmer i slutändan. Det finns system och strukturer som gör att folk inte får den kunskapen.
Lördagen bjöd på mer än musik. Partirepresentanter tog plats på scen för att presentera vad de står för. Dessutom fick de möjlighet att svara ja eller nej på frågor som rör Hageby, kvinnor och segregation.
– Vi får se om politikerna kan hålla sig till ett ja eller nej-svar, säger Sira Jokinen Lisse.
Ranim Mhjazy är en av dagens volontärer. Hon kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Hon kommer att rösta för första gången i det svenska valet 2022.
– Jag vill rösta för att det finns trygghet i samhället här. I Syrien fanns inte samma trygghet. Det gör det i Sverige och det är viktigt att behålla den.
Hon har inte bestämt än vad hon ska rösta på.
– Men jag kommer att bestämma mig i morgon tror jag och då går jag och röstar, säger Ranim Mhjazy.