"Har inte tjejen sagt ja så är det våldtäkt"
- I dag verkar det som om vem som helst kan våldta. Först super man ned tjejen och sedan våldtar man, säger Sarah Nikkanen.
Sofie: - Våldtäkt är att killen har ett påtvingat samlag med någon som inte vill.
Anette: - Det är själva sexet som räknas men det är svårt att dra någon gräns för vad som är våldtäkt
Däremot är alla tjejerna överens om att ett nej är ett nej och att killen måste respektera det.
Sara: - Tjejen kan ju inte alltid göra motstånd och kämpa emot för killen är ju ofta starkare. Att tjejen säger nej räcker.
I dagens våldtäktsdebatt framställs ofta de killar som begår våldtäkt som vanliga killar och som om vem som helst skulle kunna begå våldtäkt. Åsikterna delar sig bland tjejerna.
Anette: - Något måste ha hänt i uppväxten.
Sofie: - Ja, det är bara sjuka människor som gör sådant. Han kan ha en störning men leva som vem som helst och ha familj.
Sara: - Jag tycker att det verkar som om vem som helst i dag kan våldta. Först super man ned tjejen och sedan våldtar, det tror jag är vanliga killar som gör.
Anette: - Många gånger tror jag att det kan vara så att tjejen är med på det i början men vill dra sig ur när det börja gå för långt och ber honom sluta. Men han fortsätter ändå. Även då är det en våldtäkt för tjejen vill inte.
Vem tror ni våldtar?
Sara: - Jag tror att det är blandad ålder, både unga och äldre. Sjuka äldre gubbar som sett för mycket på porrfilm.
Sofie: - Jag tror att det kan vara press från kompisar, i alla fall när det gäller yngre killar som våldtar och i gruppvåldtäkter.
Är det olika typer av killar som begår olika typer av våldtäkter?
Anette: - Överfallsvåldtäkter tror jag är ensamma killar som gör. Det måste vara något fel på dessa människor.
Sara: - De vanligaste våldtäkterna tror jag är när tjejen är full och någon kille i hennes närhet våldtar henne.
De andra håller med. De tror att mörkertalet bland våldtäkter är så stort beror på att man kanske inte vill anmäla den man känner.
Sara: - Kanske för att man är rädd att inte bli trodd.
Tjejerna är ibland rädda när de går ute sent på kvällarna.
Sofie: - Jag bodde vid Vasaparken förut och när jag gick hem var jag alltid rädd, ibland sprang jag igenom parken. Jag tyckte att jag ganska ofta läste eller hörde talas om våldtäkter där.
Anette berättar att hon undviker platser som "uppmuntrar" våldtäkter som vid parker.
- Jag är inte rädd men det kan ibland vara lite obehagligt att gå själv på kvällar och nätter.
Sara: - När man börjar tänka på det när man går ute på kvällarna ser man skuggor överallt. Det är otäckt.
Tjejerna får ofta höra av föräldrar och vänner att ta det lugnt när de är ute, vara uppmärksamma och inte gå själva hem sent på kvällarna. För att känna sig lite tryggare när de är ute på kvällarna har de skaffat olika larm och programmerat hemnumret i sina mobiler så det är lätt att ringa efter hjälp.
Sara: - Jag har överfallslarm. Det kanske är en falsk trygghet men det känns bra att ha det med sig.
Sofie: - Jag har ofta nycklarna i handen med spetsen utåt, överfallslarm och sedan har jag mobilen inprogrammerad så att det är lätt att ringa efter hjälp om något skulle hända.
Anette: - Jag har inget larm eller något. Men när ni säger det kanske jag också borde ordna det.
Tjejerna läser mycket om våldtäkter i tidningar. Bland kompisar runt omkring märker de att våldtäkter blivit mer accepterat.
Anette: - Man har hört att det pratas en del om våldtäkter och så. Jag känner ingen direkt som blivit våldtagen men har hört av kompisar som känner till någon.
Att trovärdigheten hos en tjej ifrågasättas för klädstilen tycker tjejer är larvigt, man ska kunna klä sig hur man vill. Ingen tjej ska behöva bli våldtagen för att hon har en kortare kjol eller är full.
Anette: - Tjejen skulle egentligen kunna gå helt naken utan att en kille ska röra henne.
Sara: - Man ska inte behöva välja bort kläder som man gillar bara för att någon kan få för sig att våldta.
Ingen av tjejerna tycker att det finns några förmildrande omständigheter vid en våldtäkt. Varken kläder eller fylla ska påverka tjejens trovärdighet.
Sofie: - Att dricka sprit är inte en invit till sex.
Anette: - Om en tjej är full är det kanske enklare för en kille att inte ta hennes ord på allvar. Sedan tror jag att hennes trovärdighet sjunker om ord står mot ord i en rättegång och tjejen varit full eller lättklädd.
Alla tre tycker att man måste göra något för att stoppa eller i alla fall minska antalet våldtäkter. De tror att domstolars och advokaters beteende med obehagliga frågor gör att tjejer blir rädda för att anmäla. De tror också att flera avstår att anmäla våldtäkter för att det är så svårt att få någon fälld.
Anette: - När ord står mot ord krävs så mycket bevisning för att en kille ska bli fälld.
Sofie: - En våldtäkt kan ju förstöra tjejens liv.
De tror inte att killar bli avskräckta att våldta utan snarare tvärtom eftersom så få bli fällda.
Sara: - Killen vet ju att det är så liten chans att han bli dömd ändå, säger Sarah Nikkanen.
Att det är en ny lag på väg tror de kan vara positivt. De hoppas att fler våldtäktsmän kan bli fällda för det som de gjort.
Anette: - Konstigt bara att de inte tänkt på att göra en bättre lag förut. Jag tror inte att tjejer anmäler killar om ingen våldtäkt har skett. En våldtäkt är ju bland det värsta man kan bli utsatt för och det ljuger man inte om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!