NT har bokat en flytt. En lätt lastbil från Flytt och städteamet öst stannar framför en port i Oxelbergen i Norrköping och två män kliver ut.
Men det finns ett problem – företaget saknar tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva yrkesmässig trafik. De får inte transportera möbler mot ersättning.
Känner ni till att ni inte har tillstånd – att det ni gör är olagligt?
– Nej, svarar en av männen.
Den som köper en flytt av ett bolag som saknar tillstånd riskerar att bli utan ersättning om något går snett och ens ägodelar går sönder. Försäkringsbolag vill inte teckna försäkringar med flyttföretag som saknar tillstånd. Därför kan firmor utan en så kallad transportöransvarsförsäkring få svårt att betala ersättning. Dessutom riskerar ägarna till företaget böter eller fängelse i upp till ett år eftersom de kör olagligt.
Flytt och städteamet öst bildades 2017 och har sedan dess konsekvent brutit mot lagen genom att köra utan transporttillstånd.
För några år sedan kraschade en av deras flyttbilar på väg från Norrköping till Eskilstuna med närmare ett tons övervikt. Under en omkörning exploderade vänster framdäck på lastbilen, som var nära att krocka med en höggravid kvinna i en mötande personbil.
Flyttfirmans chaufför dömdes senare för vårdslöshet i trafik. Men företagets ägare fick inga repressalier eftersom polisen då inte kontrollerade om firman hade yrkestrafiktillstånd eller kontrollvägde lasten. Detta trots att Assistanskåren, som hämtade olycksfordonet, vägde lastbilen på bärgningsbilens våg och konstaterade att den vägde för mycket.
Det visar sig att chauffören som dömdes är en av de två män som nu står framför oss i Norrköping.
– Det var första dagen på jobbet som olyckan hände, säger han men vill inte prata mer om olyckan.
Vi förklarar för männen att vår bokade flytt inte kommer att bli av och ber om ett telefonnummer till deras chef. Han heter Javid Rahimi, han startade firman men har nu lämnat över till andra och säger att han nu bara är kundansvarig.
Javid Rahimi vädjar till oss att inte skriva något och säger att han nu, när vi hör av oss, ska ordna tillstånd hos Transportstyrelsen.
– Jag ska göra en ansökan i dag, men det tar lite tid. Ge mig en månad till så kommer vi att fixa det, säger han och förklarar att han trott att de haft tillstånd.
När tidningen Hem & Hyra under förra året publicerade en granskning av flyttbranschen sa en företrädare för Flytt och städteamet öst till tidningen att företaget har utfört flyttuppdrag men att de avvaktar tills de fått tillstånd.
Men ni har ju under flera år genomfört flyttar utan tillstånd.
– Innan och innan. Gjort är gjort. Jag visste inte, men nu ska jag göra en ansökan, säger Javid Rahimi.
Vi begär in offerter från 15 företag i Norrköping som utför flytt och flyttstäd. Det handlar om allt från stora etablerade företag till små firmor. Det visar sig att fyra av företagen, alltså var fjärde, saknar yrkestrafiktillstånd, vilket innebär att de jobbar olagligt. Det gäller Flytt och städteamet öst, Utflyttstudio, Ny Rosh flytt och städ samt Flytt och städ number one Sverige.
Prisskillnaderna i vår offertförfrågan är också stora. De billigaste firmorna tar strax över 6 000 kronor för att flytta och städa en fullt möblerad lägenhet på 90 kvadratmeter. Medan andra tar närmare 16 000 kronor för samma jobb.
Gunnar Gudmundsson, generalsekreterare på Sveriges Möbeltransportörers förbund, reflekterar över prisskillnaderna.
– Det finns inga riktpriser, men 6 000 låter lite i underkant. Det finns en del företag som struntar i skatt, de kan konkurrera med låga priser. Det finns en undervegetation i flyttbranschen som är stor, säger han.
Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på arbetsgivarorganisationen Almega, tycker också att de lägsta priserna som vi fått sticker ut.
– Eftersom ni tagit prisuppgifter från så pass många företag borde det rimligen vara något fel på de låga. Den största kostnaden är lönen, ungefär 75 procent av kostnaden. De lägsta priserna skulle kunna tyda på att företag inte har kollektivavtalsenliga löner, säger han.
Samtidigt har Skatteverket betalat ut närmare två miljoner kronor i så kallat rutbidrag i år och under förra året till tre av de fyra firmorna som saknar tillstånd, eftersom myndigheten inte kontrollerar att det finns yrkestrafiktillstånd.
Förutom att det förekommer låga och svarta löner i branschen utnyttjas också personer som saknar uppehållstillstånd och inte får arbeta i Sverige.
Ägaren till ett av företagen som ger oss offert, Flytt och städ Sverige, dömdes i maj för brott mot utlänningslagen. Han lät en man som blivit utvisad från Sverige jobba i bolaget i mer än fyra månader. Tingsrätten konstaterar att ägaren inte kontaktade Migrationsverket för att kontrollera personen och anmäla att en asylsökande anställts i bolaget.
Vi hittar fler liknande mål när vi går igenom domar i landets domstolar. Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, konstaterar också i sin årliga rapport om människohandel att utnyttjandet av papperslösa i transportbranschen – dit flyttföretag räknas – är vanligt.
Flyttbranschen verkar också dra till sig kriminella. I sex av de femton flyttföretag som vi fått offerter ifrån är företrädare dömda för olika brott. Det handlar om narkotikabrott, rattfylleri, barnpornografibrott, barnmisshandel, brott mot knivlagen, smuggling och brott mot utlänningslagen.
Odai Murai äger Flytt och städ number one Sverige. Det är en av firmorna som saknar trafiktillstånd och där personer i styrelsen är dömda för olika brott. De vill ogärna svara på några frågor.
Du har ju tidigare dömts för rattfylleri vid två tillfällen och fått körkortet återkallat. Är det lämpligt att du jobbar med transporter?
– Ursäkta? Jag förstår inte vad du menar. Vem har sagt det till dig?
Jo, du är ju dömd för rattfylleri, är…
Då bryts samtalet.
Gunnar Gudmundsson på Sveriges Möbeltransportörers förbund reflekterar över varför han tror att flyttbranschen drar till sig mindre seriösa företag.
– För att det är lättförtjänta pengar och bitvis är det en kontantbransch, säger han.
Något annat vi ser i vår granskning är att större företag använder underleverantörer. Gunnar Gudmundsson säger att det är vanligt i branschen.
– Du köper en flyttjänst av företag A, men de kan ha mycket att göra så de lägger ut jobbet på någon annan. Det kan vara en kedja av aktörer. Ju längre kedjan är desto svartare blir det, säger han.
Det verkar svårt att ta reda på att företaget man anlitar är schyssta, eller?
– Ja, det här underlättar ju inte, säger han.
Det är viktigt att konsumenter som köper en flytt kontrollerar att det finns F-skattsedel, säger Gunnar Gudmundsson och ger fler råd.
– Ett seriöst flyttföretag har transportförsäkring, yrkestrafiktillstånd, välutbildad personal, de har profilkläder och ändamålsenlig utrustning.
Är det din bild att de flesta flyttföretagen försöker göra rätt?
– Ja, det är min bild, men sen finns det rötägg, säger Gunnar Gudmundsson.