I Lindö är varannan blå oavsett politiska trender

Ingenstans i Norrköping är valet lättare. För i Lindö läggs nästan varannan valsedel på Moderaterna. "Norrköping kommer alltid vara en arbetarstad med den historia vi har. Men jag tror att M är ett bättre val för många idag", säger Alexander Megfält.

Marguerite och Mats Nestor tror att bostadsägandet och de många företagarna gör att Moderaternas dominans i området kommer naturligt.

Marguerite och Mats Nestor tror att bostadsägandet och de många företagarna gör att Moderaternas dominans i området kommer naturligt.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-09-13 10:00
undefined
Alexander Megfält har tidigare bott i Lindö och varit ordförande i Muf. Nu följer han lokalpolitiken på "hobbynivå". "Kul med lite nytt", säger han inför det stundande maktbytet i kommunen.

25-årige Alexander Megfält väntar på sin padeltid och berättar att han har växt upp i Lindö, stadsdelen som har flest Moderata röster i Norrköping. I Lindö västra, 46,1 procent och i Lindö Östra röstade 48,4 procent på det konservativa partiet.

Här är de politiska trenderna få, Sverigedemokraterna fick blygsamma 10,7 procent och Socialdemokraterna 18,6 procent i kommunalvalet.

– Det är väl sedan länge känt att Lindö är ett område där höginkomsttagare samlats. Då blir det lätt naturligt att man vill värna om den blåa politiken. Jag tycker det kan vara bra med ett maktskifte nu. S har testat i ett antal år. Jag tror att folk insett att det inte händer så mycket, säger Alexander Megfält som själv varit politiskt aktiv som ordförande i Moderata ungdomsförbundet, Muf.

undefined
Bertil Lohmander har varit politiskt aktiv i sitt liv innan han flyttade till Norrköping. Men till skillnad från många andra Lindöbor röstade han på Sverigedemokraterna. "Vill ha en förändring", säger han.

Bertil Lohmander är inflyttad från Stockholm, en företagare som varit politiskt intresserad hela livet. 

– Lindö bör vara en moderat stadsdel. Det är inte vanliga arbetare som röstar på dem, säger han när han får siffrorna presenterade för området efter valdagen.

– Jag är gammal företagare och varit moderat många år men har ändrat mig. I år röstade jag på SD på grund av att jag vill ha en förändring. De andra partierna har somnat på rosor kan jag känna. Jag har själv varit i politiken. Suttit och praktiserat i justitieutskotten och har skolats i Socialdemokraterna, berättar Bertil Lohmander.

Nu funderar han på vad hans röst på SD i praktiken är värd under den kommande mandatperioden. 

– Vi får väl se om de kan samarbeta. Men egentligen är det dummaste man kan göra att rösta på SD för ingen vill samarbeta med dem. SD har varit utfryst hela tiden men det var en brakvinst i år. Men man kan fundera på om man har någonting för det, säger den före detta företagsledaren.

undefined
Criss och Stefan Hagfeldt som ledde Moderaterna senast de hade makten i Norrköping mellan 1991 till 1994 har följt valet det sista dygnet. "När det vände kändes det fantastiskt". Här med hunden "Mini".

Det senaste Moderata kommunalrådet som satt vid makten 1991 till 1994, Stefan Hagfeldt, slets mellan förtvivlan och hopp under valnatten. Han och hustrun Criss är inte förvånade över dominansen för Moderaterna i Lindö.

– Jag blev tagen igår när vi hade dåliga siffror, men när det vände kändes det fantastiskt. Sedan visste jag inte hur det hade gått för Norrköping för det tog tid innan några siffror blev klara, berättar Stefan Hagfeldt som tror på ett kommunalt maktskifte i Norrköping då de står på trappan med Criss och tiken "Mini".

Criss berättar att det är en liten skillnad på Lindö mot jämförbara villaområden som Jursla, Åby och Smedby när det gäller hur det röstas.

– Väldigt många människor här i Lindö tänker moderat. Det är skillnad. Men generellt har SD lite lägre siffror här i Norrköping mot övriga Sverige. I Norrköping har inte SD gått så bra för det har varit lite skandalfyllt för dem under mandatperioden, säger Criss Hagfeldt.

undefined
Marguerite och Mats Nestor tror att bostadsägandet och de många företagarna gör att Moderaternas dominans i området kommer naturligt.

Vid småbåtshamnen cyklar Marguerite och Mats Nestor förbi, de har bott 40 år i Lindö.

– Norrköping är kanske inte den arbetarstad som det en gång har varit. Så ser inte samhället ut längre, säger Marguerite.

Precis som de tror att även Lindö kan förändras med nybebyggelsen i området.

– Många är företagare här. Att Moderaterna är störst kan bero på att de äger sitt boende, jobbar hårt och tjänar mer än genomsnittet. Lindö har nog alltid varit ett starkt moderat fäste. Men om tio år kanske det är annorlunda med tusentals nya Lindöbor, säger Mats Nestor.

Så röstades det i Lindö

Valresultatet i procent i valdistrikt – Lindö Västra – Lindö Östra – samt Norrköping:

Moderaterna: 46,1%, 48,4%, 24,6%.

Socialdemokraterna: 18,6%, 17,4%, 29,0%.

Sverigedemokraterna: 10,7%, 11,3%, 16,7%

Liberalerna: 8,3%, 5,7%, 4,1%.

Centerpartiet: 6,1%, 5,2%, 4,8%.

Vänsterpartiet: 3,0%, 2,5%, 8,9%.

Miljöpartiet: 2,6%, 2,2%, 3,3%.

Landsbygdspartiet: 0%, 0%, 0,4%.

Övriga partier: 0,5%, 0,4%, 2,4%.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!