Vid en grusparkering utmed Arkösundsvägen, någonstans ute på Vikbolandet, fick vi lämna våra bilar och kliva upp på militära transportfordon. Mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning fick lämnas kvar av säkerhetsskäl.
Transporten gick sedan till en hemlig plats där 31:a Hemvärnsbataljonen satt upp sin sambandscentral.
Just den här dagen var representanter för kommuner, räddningstjänsten och länsstyrelsen inbjudna för att få en inblick i hur Hemvärnet arbetar under den stora militärövningen Aurora 23.
Inledningsvis gav kapten Alexander Klanfar en lägesbild över hur den aktuella Hemvärnsbataljonen var grupperad. Utan att gå in i detaljer var deras personal utspridd över stora ytor, från söder om Finspång till långt ned i den östgötska skärgården.
– Vår bataljon leds härifrån bataljonstaben. Här finns personal som ska se att till exempel alla får tillgång till mat och hygien, säger Alexander Klanfar.
Peter Bergljung var en av de som tjänstgjorde i staben när vi var där.
– Det jag sysslar med här vid bataljonsstaben är samband. Vi ska hålla koll på att sambandet är upprättat mellan alla som behöver kunna kommunicera med varandra snabbt och enkelt.
Via ett grafiskt verktyg på datorn kan Peter Bergljung följa vilken typ av samband som är etablerat mellan olika enheter.
– Sambandet kan vara av olika typ, som till exempel Rakel, mobiltelefon eller radio. Skulle alla dessa fallera får vi skicka ut en ordinans till platsen. Det tar betydligt längre tid, men måste göras för att man ska veta var all personal är.
Han berättar att arbetet i bataljonsstaben är varierande. Hans huvuduppgift är att arbeta med sambandet, men att han får hugga i med annat hela tiden.
– Om det är lite att göra hjälper jag till med vakttjänst eller serverar mat.
Från försvaret arbetar man aktivt med att få till ett nära samarbete med berörda kommuner.
– Det har varit oerhört intressant att få en inblick i hur de arbetar, säger kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Sophia Jarl (M).
Finns det redan nu samverkan mellan försvar och kommun?
– O, ja. Vi håller även på och riggar vara system för att vi ska kunna ha en ännu bättre samverkan.
– Utöver samverkan ska vi kunna bistå med saker som mat och duschar.
Sophia Jarl berättar att man redan övat tillsammans med Hemvärnet inom kommunen. Bland annat vad gäller skydd av de skyddsobjekt som finns i Norrköping.