Det är industriellt och högteknologiskt, men samtidigt ett ekologiskt kretsloppstänk på en och samma gång. Lantmännens utbyggnad med ett bioraffinaderi vid på Agroetanolfabriken på Händelö är en storsatsning värd 800 miljoner kronor.
Det manifesterades med bland annat landshövding Carl Fredrik Graf på plats, landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på videolänk i ett gigantiskt presstält.
– Egentligen är det vi i lantbruket som sitter på nyckel till framtidens lösningar på klimatproblemet. Det är vi som jobbar med gröna proteiner som kan producera nytt, utan att det påverkar klimatet på sikt. Men för att vi ska kunna lyckas med omställningen till ett klimatneutralt samhälle i alla led krävs det också investeringar som den här, sa Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl.
År 2023 kommer bygget stå färdigt, andra kvartalet ska fabriken vara i drift. Totalt kommer det ge 30 nya arbetstillfällen.
Det kommer göra att Agroetanol – vid sidan av tillverkningen av biobränsle, foderkomponenter samt koldioxidsamarbetet med Aga Linde – även kommer att producera grönt veteprotein. Det används främst inom livsmedelsindustrin och bagerier.
– I livsmedel och i foder är det viktigt att det finns tillgång till proteiner. Fördelen med vete är att det innehåller ett vegetabiliskt protein. Det har också funktionella egenskaper som gör att det fungerar som ett lim. Det gör att brödet blir fluffígt och fint. Där har gluten den speciella egenskapen att du kan får texturen som liknar kött. Det gör veteproteinet extra intressant, sa Martin Engström, affärschef på Agroetanol.
Lantmännen gör inte enbart den här satsningen. I Kimstad investeras över 100 miljoner kronor i något som framtiden kan bli ett lokaltillverkat alternativ till sojaprotein.
– Soja är väldigt stort, men vi kan inte odla det här. Med anläggningen i Kimstad, som tillverkar ett havreprotein, ger det möjlighet att använda flera olika proteiner. I framtiden kanske vi kan göra ett bra proteinmix som har alla de aminosyror vi behöver och skapa de texturer vi vill ha i ett livsmedel. Det är ett segment som växer väldigt mycket, säger Martin Engström.
Näringslivsdirektör Pontus Lindblom framhöll satsningen och anläggningens betydelse.
– Det innebär många arbetstillfällen och inte minst utveckling framåt för Norrköping.