– Marby är historiskt sett ett misslyckande vad gäller planering. Men för att förstå att området är attraktivt räcker det med att titta ut över vattnet. Ulf Lundell har rätt: "Nära havet vill jag bo". Han fångar den svenska själen. Jag hoppas att vi har en ny översiktsplan klar 2024 som tydligare pekar ut vad vi vill med olika områden, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
Ett första steg mot byggsatsningen togs när samhällsplaneringsnämnden antog planbeskedet den 14 juni. Marby–Unnerstad ligger inom ett så kallat utvecklingsområde i översiktsplanen. Nu ska kommunen jobba vidare med planen. Beslutet att anta en ny detaljplan kan tas tidigast 2028. Tanken är nu att möjliggöra för 720 bostäder fördelade på villor, rad- och parhus och flerbostadshus upp till fyra våningar.
Enligt handlingarna från kommunen planeras stadsdelen att utformas som en trädgårdsstad med tät och låg bebyggelse med klassiska gator och torg. Meningen är att växtlighet och hus tillsammans med mindre torg, platser och service ska "skapa ett stadsrum som följer landskapet".
Per Melin som driver Melin Horses på Storgården Marby förklarar att beskedet sannolikt gör det svårt att bedriva utrymmeskrävande verksamhet med stall, ridhus, ridbana, gräshagar och hästklinik. Han oroas för att han får nybyggnationen precis in på tomtgränsen.
– Vi måste ha ett antal hektar till betesmark och hagar där hästarna går annars fungerar det inte. Det blir för många störande element. Jag har också svårt att ta in att man planerar att bygga på jordbruksmark när det finns annan mark som är byggbar, säger han.
Anläggningen rymmer 25 hästar – flertalet tävlingshästar – som sonen Viktor Melin tränar och tävlar med. Ett tiotal familjer hyr in sina hästar hos Melin Horses. Hästkliniken tar emot fem-tio besök varje dag. Här finns även veterinärer, hovslagare och djurhomeopati.
– Hästar kräver ytor. Därför känns det inte som vi kan vara kvar om man bygger hus på gärderna. Tyvärr. Det lär inte fungera.
Alice och hästen Bamse tar en eftermiddagstur i solskenet runt de gröna omgivningarna. Hon vill inte att området byggs ut och förtätas.
– Nej, nej, nej. Jag vill ha öppet och fint som det alltid har varit här ute. Att dessutom bygga på jordbruksmark förstör för bönderna.
Även Emma, som bor i Marby, är negativt inställd till byggplanerna.
– Med tanke på hur länge kommunen har hållit på med detaljplanen för Marby är jag faktiskt osäker på om den här byggsatsningen verkligen blir av. Det har varit många turer hit och dit under årens lopp där idéer runnit ut i sanden, säger hon.
Samboparet Jesper Söderlind och Monica Andersson på Sjövägen ställer sig neutrala till satsningen på nya bostäder i området.
– Jag tror faktiskt inte att vi kommer att bli störda i någon större omfattning om det byggs bostäder en kilometer härifrån. Får vi ha kvar vår idyll spelar det ingen roll om en och annan nyinflyttad nyttjar badplatsen. Men spårvagn vill vi inte ha, säger Monica Andersson och skrattar.
Hon minns när villatomten enbart rymde en sommarstuga och vissa matinköp gjordes från en buss som kom regelbundet. Året var 1993.
– Bättre kan vi inte bo och ha det. Det tar fyra minuter till golfbanan och elva minuter till jobbet i Vilbergen. Perfekt!
Classe Nöid (S), förste vice ordförande i samhällsplaneringsnämnden, ser an framtiden med spänning. För hans del var beslutet enkelt.
– Nu får vi se om projektet går att genomföra eller inte. Personligen tycker jag att det är trevligt att stan växer och utvecklas åt det hållet. Av intresset att döma verkar många vilja bor där. Tanken är att bygga ett trivsamt område med villor, radhus och lägenheter i olika upplåtelseformer i trädgårdsmiljö.
Flera av idéerna i projektet tycker han är bra. Samtidigt erkänner han att det är kontroversiellt att bygga bostäder på jordbruksmark.
– Vi hade diskussioner inom den politiska Kvartetten (S+C+L+KD) och i nämnden. Centern och KD var emot. Personligen ser jag ingen anledning i det här skedet att säga nej till mer än 700 bostäder för att det är jordbruksmark. En stor del av området är utpekat som utvecklingsområde. Beslutet gick igenom med stor majoritet. En ny översiktsplan för staden ska tas fram innan arbetet med detaljplanen i Marby påbörjas.