Det hade blivit dags för en upprustning av hustaken för bostadsrättsföreningen i Vilbergen. I samband med det bestämde de sig för att installera en solcellsanläggning.
– Vi ser det som en investering för klimatet och dessutom kommer elen att bli billigare för de boende. Enligt kalkylen kommer vi att minska våra elkostnader med sex procent om året, allteftersom vi betalar av kostnaden för installationen, säger föreningens ordförande Håkan Johansson.
Installeringen av panelerna kommer att kosta föreningen nio miljoner kronor och själva takomläggningen lika mycket. Solenergin kommer att göra föreningen självförsörjande på el under sommarhalvåret och övriga månader kommer hälften av elförbrukningen att täckas.
Bostadsrättsföreningen består av 647 lägenheter och på de 37 avlånga lamellhusens platta tak finns gott om utrymme.
Idén kläcktes för sex år sedan och klubbades igenom på årsstämman i december. I augusti är det dags att börja bygga och om nästan två år kommer anläggningen att stå färdig.
– Helt klara blir vi i maj 2023, men panelerna kommer att användas vartefter de kommer upp, säger Jacob Westerholm, styrelseledamot i föreningen.
Idag kommer cirka en procent av den totala elförbrukningen i Sverige från solenergi men under de senaste åren har intresset ökat.
Från att ha funnits cirka 10 000 anläggningar år 2016, hade antalet ökat till cirka 65 800 år 2020. Det innebär att den totala effekten av solenergi under den perioden stigit med 678 procent.
Ordförande Håkan Johansson hoppas att initiativet ska inspirera fler föreningar att göra samma sak.
– Det känns jättebra att investera i grön el. Panelerna kommer knappt att synas och vi behöver inte söka bygglov, säger han.
Riksbyggen har fått uppdraget att installera anläggningen och har varit inblandade i projektet sedan ett år. Under tiden som gått sedan föreningen kom på idén har tekniken tagit stora steg framåt och dagens solpaneler kan alstra en större mängd energi än vad som var möjligt för bara några år sedan.
Solenergin kommer att gå rakt in i föreningens elsystem. Om det skulle produceras mer el än föreningen använder kommer överskottet att gå ut till resten av Norrköping.
– Just nu är det för dyrt att lagra el till oss själva men i takt med att tekniken utvecklas och blir billigare kommer vi att kunna göra det, säger Robin Asp.