I Facebookinläggen från i somras skriver Sylvia Nilsson att hon blir uppgiven och upprörd när hon ser de mejl som tjänstemän skickar ut till vissa av stadens föreningar. Hon uppfattade att mejlen visade på "skrämmande stor" okunskap och inget som hon som moderat politiker kunde tolerera.
Det handlade bland annat om att en isförening meddelat att man behövde tider för två matchdagar, fredagar och söndagar, för att kunna delta i seriespel. Istället fick de via mejl veta att de skulle meddela sitt förbund att de inte hade speltid på fredagar, utan bara på helger.
Det ifrågasatte Sylvia Nilsson i hård ton. Hon skrev bland annat "hur stelbent får man jobba", att föreningen sågats vid fotknölarna och att beslutet tagit föreningen närmare nedläggning.
En tjänsteman uppfattade Facebook-inläggen som kränkande och vände sig till sin chef, Lena Cademan Ottosson som är tillförordnad kultur- och fritidschef. En anmälan om kränkande särbehandling gjordes den 5 juli och sedan kontaktade Lena Cademan Ottosson personalavdelningen, som beslutade att Previa skulle utreda händelsen.
Previa kom efter utredning fram till att händelsen var att betrakta som kränkande särbehandling i lagens mening.
– Kommunen skulle sedan ta ställning till det Previa kom fram till och gick på samma linje, säger Per-Olov Strandberg, personaldirektör på Norrköpings kommun.
Kommunen har därefter förtydligat för fritidspolitikern Sylvia Nilsson vilket ansvar hon har i sin roll som politiker.
I ett meddelande angående kränkande särbehandling, som redaktionen tagit del av, står det att kommunens mening är att fritidspolitikern förstått vilket ansvar hon har, vilket minskar risken för att beteendet upprepas.
– Jag förstår att det inte alltid är så lätt för en fritidspolitiker att veta var gränsen går. Därför har vi beslutat att kommunen efter nästa val kommer att utbilda nya politiker i vad som gäller för att undvika att liknande situationer upprepas, säger Per-Olov Strandberg.
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) berättar att partiet har hanterat situationen genom att aktivt delta i utredningen.
– Vi har fortsatt förtroende för Sylvia Nilsson och anser att det här är avslutat för M.
Hon tycker dock att det är bekymmersamt att kommunen anser att en enskild fritidspolitiker har ett arbetsgivaransvar.
– Det kommer att få långtgående konsekvenser för alla förtroendevalda och de politiska partierna. I Sverige har vi också yttrandefrihet, därför är det här en ganska komplicerad situation, säger Sophia Jarl.
Hon har också varit i kontakt med jurister på SKL.
– SKL uttalar att det är en nämnd som är arbetsgivare och att det åligger ordförande att hantera detta inför hela nämnden. Det styrker min uppfattning att en enskild händelse har fått för stor uppmärksamhet när vi istället borde föra en dialog hur tjänstemän och politiker ska förhålla sig till varandra.
Per-Olov Strandberg anser dock att det inte råder någon oklarhet kring det här.
– Politiker är uppdragsgivare och arbetsgivarföreträdare. Men jag inser att det inte är så lätt för en fritidspolitiker att ha koll på allting. Men för den skull behöver man ju inte hänga ut enskilda tjänstemän.
Men ingen tjänsteman var ju utpekad i Facebook-inläggen?– Men hen kände igen sig och blev kränkt. Och det är den enskildes upplevelse som är avgörande.