Hårda kritiken mot kommunen: "Väldigt allvarligt"

Efter ett års utredning riktar nu Konkurrensverket hård kritik mot kommunen för härvan på digitaliseringsavdelningen. Skandalen ledde till att högsta chefen slutade och kostade kommunen mångmiljonbelopp.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Foto: Calle Sättengren

Norrköping2020-12-23 06:00

Det rör sig om ett antal inköp av konsulttjänster som genomfördes under åren 2018–2019 på kommunens digitaliseringsavdelning. Konkurrensverket konstaterar att kommunen brustit på flera sätt. Bland annat har otillåtna direktupphandlingar gjorts och de har brutit mot annonseringsplikten och dokumentationsplikten i lagen om offentlig upphandling.

Kommunen har även brutit mot principerna om öppenhet, likvärdighet och icke-diskriminering, eftersom man försökt påverka vilken specifik konsult eller bolag som skulle tilldelas kontrakt.

Konkurrensverkets utredning har dragit ut på tiden, bland annat eftersom det varit svårutrett då ett av felen är att kommunen brustit i dokumentation. Men slutresultatet är kraftig kritik mot Norrköpings kommun som helhet – inte enbart digitaliseringsavdelningen, eftersom det är kommunen som har ansvar för att inköp och upphandlingar sköts enligt regelboken.

– Även om detta verkar avgränsat till en viss krets personer ligger det övergripande ansvaret på kommunen, säger Johan Johansson, som lett utredningen.

Hur pass allvarligt är det här? 

– Otillåtna direktupphandlingar är den allvarligaste överträdelsen man kan göra enligt lagen om offentlig upphandling – det ser vi väldigt allvarligt på. Vi ser också väldigt allvarligt på bristen på dokumentation, eftersom det har bidragit till minskad insyn. Att dokumentera sina inköp är en grundläggande förutsättning och något som krävs för att ta tillvara på skattebetalarnas pengar.

Härvan briserade sommaren 2019. Kort efter att vi uppmärksammat ett planerat projekt med digitala armband för övervakning av förskolebarn meddelades att chefen för kommunens digitaliseringsavdelning slutade med omedelbar verkan. Anledningen var att kommundirektören inte längre hade förtroende för denne på grund av konsultinköp – det visade sig senare flera konsulter hyrts in från chefens förre arbetsgivare. Kommunen har sedan själv utrett händelserna och polisanmälde även den förre direktören. Kostnaden för hela skandalen blev omkring 32 miljoner kronor.

Kritiken som riktas från Konkurrensverket är framförallt en uppmaning till kommunen att rätta till brister för att felen inte ska upprepas. Beslutet innehåller inte någon upphandlingsskadeavgift, eftersom tidsfristen för att ansöka om detta bedöms ha löpt ut.

För kommunens del är det dock inte mycket som är nytt i kritiken. Det mesta framkom i den utredning som KPMG getts i uppdrag att utföra och som blev klar förra året.

– Det var ett väntat beslut som bekräftar den bild vi själva hade, säger Olle Vikmång (S), nytillträdd kommunstyrelseordförande.

– Våra egna interna granskningar har visat att kontrollen inte var tillräcklig, samtidigt som att alla de felen heller aldrig hade kunnat förhindras genom skärpt kontroll – om en medarbetare aktivt vill kringgå regelverk kommer det vara nästintill omöjligt att förhindra.

Lars Stjernkvist (S), då kommunstyrelsens ordförande, säger även han att beslutet var väntat.

Är det något du ångrar i ditt eget agerande?

– Det är klart att jag önskar att alla åtgärder som nu vidtagits, alltifrån utbildning till skärpt kontroll, varit det då så att det aldrig hänt. Men det viktiga är att man sedan tar på sig ansvaret, rättar till bristerna och reparerar skadan – och det har vi verkligen gjort.

Digitaliseringsskandalen

I augusti 2019 meddelas att dåvarande digitaliseringsdirektören slutar med omedelbar verkan, sedan felaktigheter med inköp och upphandlingar av konsulter på avdelningen uppdagats.

Politikerna i kommunstyrelsen hade inte heller fått kännedom om en rad stora inköp, undertecknade av ordförande Lars Stjernkvist (S), eftersom dessa inte diarieförts.

Skandalen kostade kommunen över 30 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!