Att dela ut årets Hederspris vid Handelsgalan 2020 i Norrköping blev, så här i coronapandemins ovissa tider, ett uppdrag i tre delar.
I vårt första samtal med Modehattens ägare Helene Ådahl hinner vi knappt avsluta de första meningarna, som handlar om den kraftiga vinden över staden, vilken smak det är på dagens första tekopp och ett grattis till Hederspriset 2020 innan Helene, som tog över butiken 2011, plötsligt – mitt i det ärliga och lyckliga glädjejublet – säger.
– Jag måste ringa Ann-Mari.
Vi kan höras igen.
– Det blir bra.
Ann-Mari heter Johansson i efternamn och är Norrköpings okrönta hattdrottning efter ett helt liv i hattens tjänst. Hon började, som springflicka, hos Åkerlind & Janzon som 14-åring 1954 och är, i allra högsta grad, kvar än.
I vårt andra samtal, som ska ta intervjun genom butikens imponerande 141 år från då till nu, börjar där vi slutade.
Vad sa Ann-Mari?
– Hon blev alldeles stum först och började nästan gråta, när jag berättade om Hederspriset. Vi pratade en del, som vi ofta gör, och var lika lyckliga båda två innan Ann-Mari sa... "Det är något med den här hattaffären", berättar Helene och skrattar.
Ett par dagar senare möts vi, tredje gången gillt, i butiken med blommor, diplom och guldpåsen.
I en annan tid hade Helene Ådahl, 54 och Ann-Mari Johansson, 80 klätt upp sig för galakväll och blivit hyllad på scenen med stående ovationer i Flygeln tillsammans med stora delar av handeln i Norrköping, men pandemin har lagt ett lock på festligheterna.
– Vi kommer hitta på något roligt, när vi kan göra det igen. Det kan bli ett extra glas bubbel på vår nästa after work, när den nu blir, lovar Helene.
Hederspriset 2020 ramar in ett vackert och gyllene kapitel i historien om Norrköpings lokala handel och en speciell gata i Gamla Stan. Fröken Åkerlind och fröken Janzon öppnade sin hattaffär 1879 på Hospitalsgatan 24 – ett kvarter nedanför dagens läge – och blev med åren mycket populär. Verksamheten växte snabbt och fröknarna fick anställa flera modister, elever, extraanställda och springflickor för att kunna möta den stora efterfrågan. Hospitalsgatan är - och har så varit - butikens hem i nästan alla år med undantag för liten utflykt på 300 meter och fyra minuters promenad. När Ann-Mari Johansson köpte rörelsen tillsammans med sin mamma 1973 och blev med åren Hatt-Anna med hela stan låg den på Drottninggatan 40, men tio år senare blev dagens lokal ledig på Hospitalsgatan 16. Det var ett ovanligt modigt steg på den tiden. Den blomstrande Hospitalsgatan hade tappat sin glans från förr, när flera affärsidkare sökte sig mot kvarteren kring Linden och Spiralen istället.
Såväl Ann-Marie som Helene sliter och kämpar hårt för sin gatas framtid.
– Gatan har funnits i hela mitt liv. Jag känner mycket än för den delen i Norrköping. Jag minns fortfarande hur underbart det var att vara i miljön bland alla butiker och människor, säger Ann-Mari.
Tiden har inte stått stilla i butiken med alla dess hattar, men du kan ändå känna historiens vingslag med den gyllene spegeln, kristallkronan, gamla bilder och annonser.
– Det är en annan värld, säger Helene.
Helene Ådahl jobbade med hemförsäljning av kläder i över 20 år och var chef på den svenska marknaden för det danska bolaget Friendtex, när hon läste en artikel i NT om Ann-Mari och hennes butik. Helena, som hade sytt mycket själv genom åren, stod i ett vägskäl i karriären och var sugen på något nytt.
– Jag skulle flyga ner till Köpenhamn för ett möte och hade med mig tidningen på planet. Jag hade läst om Ann-Marie tidigare och hennes tankar om butikens framtid, men inte tänkt så mycket på det då. Nu var det precis som om hon ropade mig.
Väl hemma i Norrköping igen gick hon från ord till handling.
– Jag ringde till Ann-Mari och började höra mig för. Jag hade aldrig sytt hattar tidigare och behövde ha kvar henne som min mentor och läromästare, minns Helene.
Det blev så.
Nästa år har hon varit tio år i Norrköpings äldsta affär, som bara haft fem (!) ägare genom de 141 åren och kan kalla sig modist (tillverkare av damhattar).
– Jag började min utbildning vid yrkeshögskolan 2012 och kunde, tack vare Ann-Mari, ta min examen två år senare. Hon var min handledare och under tiden jag var hantverkslärling i min egen butik. Det fungerade utmärkt, säger Helene, som har sin egen ateljé i butiken och skapar sina egna kreationer.
I tidernas begynnelse vände sig butiken bara till damer, men idag är utbudet lika stort för herrar, Det finns också kepsar, handskar, mössor och sjalar.
– Förr i tiden var man inte riktigt klädd om man inte hade hatt, men idag är det mer funktion än flärd. Intresset går i vågor. Det är mycket trender. En tv-serie som "Vår tid är nu" på SvT skapade en nyfikenhet för hatten igen, säger Helene.
Du känner och bär ansvaret för hatthistorien?
– Absolut. Jag har under senare år pratat om och visat upp hattens historia under Kulturnatten. Vi har ju funnits i över 140 år så det finns mycket att berätta.
Norrköping hade en gång i tiden 20-25 olika hattaffärer, men idag finns bara Modehatten kvar.
Ann-Mari Johansson har dokumenterat åren med butiken i ett par välfyllda pärmar av tidningsklipp, bilder, utmärkelser och egna noteringar, där de första raderna med en varm skrivstil ger en vink om känslan.
"1954 gick jag till arbetsförmedlingen för första och sista gången i mitt liv. Fick springflickejobbet i modeaffären Åkerlind & Janzons Eftr. Den låg då på Hospitalsgatan 24 A. Mitt första intryck var att det var väldigt mörkt med mörka skåp och svarta hattpinnar och hylla. Det var det första rummet i butiken. Det andra kallades för salongen. Där fanns den stora guldspegeln och stora skyltfönster."
Nu kan du fylla upp ett par sidor till i pärmen med det här uppslaget?
– Det blir bra. Det finns några blad kvar, säger Ann-Mari och skrattar.
Modehatten har, precis som många andra butiker, drabbats hårt av coronapandemin,
– Många våra stammisar, som brukar komma hit tre-fyra gånger om året, har inte vågat sig ut på stan och komma till butiken. Det har blivit en stor skillnad för många längs den här gatan och i city. Den här butiken har ju överlevt en annan pandemi, spanska sjukan (1918-1920), så vi ska nog klara av den här också, men det är inte enkelt. Den sliter hårt på många. Vi kämpar, säger Helene Ådahl.
I dag får Norrköping lyfta på hatten för Modehatten och Hederspriset 2020.