Vi möttes för nästan exakt tre år sedan hemma i Anki Sjögrens stora vita huset i Styrstad utanför Norrköping. Då hade vi alla precis hunnit att lära oss ordet covid och sett början på det som skulle komma. Inte bara hur sjukdomen skulle slå utan också på hur många större och mindre företag skulle tvingas lägga ner eller tänka om.
Anki, som sedan 2011 varit egenföretagare i bageribranschen med fokus på specialtillverkade tårtor, såg nu hur efterfrågan i princip upphörde helt över en natt. Pärmen med beställningar gapade tom. Några bröllopsfester eller andra kalas förekom inte längre och ugnen i villans bageridel gick knappast varm.
Nu ses vi igen. Hur har det lilla företaget överlevt den tuffa tiden?
– Jag hittade en lösning genom att starta en självbetjäning ute på tomten med andra typer av mindre bakverk. För tårtor gick inte, säger Anki Sjögren och tar oss tillbaka till den tid då ett litet tält i trädgården fungerade som en självbetjäningsbutik.
Här plockade kunderna det de ville ha från en frys och en kyl och swishade sedan som betalning.
– Och det gick jättebra. Folk som var sugna på något sött och inte vill trängas i en butik tog sig i stället hit. Många äldre kom också, tillägger hon.
Samtidigt fanns det ett litet problem för att kunna fylla utbudet i tältet – bristen på jäst.
– Folk hamstrade så det var helt tomt i hyllorna. Jag fick åka runt i flera butiker och leta, minns Anki.
Nu har tältet på den stora rymliga tomten bytts ut mot en permanent bod, som Anki själv snickrat ihop. En vit bod med rosa detaljer. Precis samma färger som företagsloggan går i.
– Jag älskar verkligen att snickra, på sikt ska det bli en dörr också och ett nytt golv, tillägger hon.
När tiden finns, kanske vi ska tillägga. För nu börjar pärmen med tårtbeställningar att fyllas på igen. Kanske inte riktigt i samma takt som innan pandemin.
– Jag tror fortfarande inte folk riktigt vågar planera framåt än, säger Anki.
Men det är inte bara sviterna av pandemin som påverkar efterfrågan, menar hon.
– Ekonomin och den dyra elen gör nu att folk håller i pengarna och inte längre unnar sig bakverk på samma sätt. Det har blivit en lyxvara, säger hon.
Men precis som sist, när det var lite uppförsbacke, tar Anki fram sin kreativitet. Den här gången genom att även satsa på matbröd och lunchrätter.
– Jag gör bland annat pajer och lasagne. Och så kanske jag kommer att satsa på någon typ av pizza-kit. Jag testar, går det inte så går det inte, konstaterar hon.
Men ge upp tänker hon inte göra, även om det kostar att ständigt behöva tänka nytt och tänka om.
– Jag tycker ju att det här är väldigt roligt, säger hon.
Men det är inte heller bara det här som Anki ägnar sig åt. Sedan tidigare jobbar hon en dag i veckan i en butik med inriktning på foto, ramar och digitalisering.
– Och så sökte jag jobb som bagare på ett kafé och är numera behovsanställd. Precis som både jag och arbetsgivaren vill ha det. Det är perfekt, säger hon.
Samtidigt smider Anki ännu fler planer för sitt Diversis.
– På sikt skulle jag vilja ha ett utekök på tomten så vi kan serverar burgare lite då och då. Det vore verkligen kul. För vi har sedan tidigare en liten servering här i trädgården sommartid, säger hon.