Herrelösa tamråttor får ett eget akuthem

Med tamråttans ökade popularitet som husdjur följer också antalet övergivna råttor. Därför har ett nytt akut- och omplaceringshem för råttor startat i Norrköping.

14 tamråttor har hittills tagits om hand på akuthemmet Lilla råttan. foto: håkan sjöström

14 tamråttor har hittills tagits om hand på akuthemmet Lilla råttan. foto: håkan sjöström

Foto: Håkan Sjöström

Norrköping2011-02-12 00:00

Luften är tung av djurfoder och avföring. I ett ombyggt rum står åtta stora burar som tillsammans rymmer 16 råttor.

- Råttor är som andra husdjur, de behöver tas om hand, säger Elisabeth Svensson som tillsammans med Magnus Svensson driver Lilla råttans akuthem. Sedan starten i september 2010 har Lilla råttan tagit emot 14 tamråttor som behöver nya hem. Ofta kommer råttorna från ägare som tröttnat på sina husdjur.

Råttan skrämde
Råttan var tidigare ett djur som många människor var rädda för. Men från att ha betraktats som ett skadedjur har det blivit vanligt med råttor som husdjur.

- Jag var också rädd för råttor tidigare. Men jag har ett stort engagemang för djur och det har nog gjort att jag lärt mig se råttan på ett annat sätt, säger Elisabeth Svensson.

Att det är stor skillnad på tamråttan man har hemma och brunråttan som man hittar utomhus är självklart för Elisabeth Svensson, som önskar att tamråttans rykte blev bättre.

- Om människor lärde sig mer om tamråttan skulle de se att den är ett kärleksfullt och tillgivet djur, säger hon.

Till akuthemmet kommer dock djur som ofta är aggressiva och skygga. Elisabeth Svensson menar att detta är en följd av att råttorna inte tagits tillräckligt väl omhand.

- Många av råttorna har fått sitta still i små burar utan att få någon uppmärksamhet. Understimulerade djur blir skygga och aggressiva och det beteendet försöker vi ta bort, säger hon och tittar på sina händer där ärren efter närkontakt med vissa av råttorna fortfarande syns.

Det är oftast tamråttornas egna ägare som kommer till akuthemmet med sina djur.

- Men jag har också börjat leta mer aktivt efter djur som är oönskade. Jag kollar på olika råttsajter och på Blocket efter tamråttor som behöver nya hem.

Svårt hitta ett hem
Tanken är att efter att tamråttorna varit på akuthemmet en tid ska de omplaceras i en ny familj.

- Vi vill att det ska vara det perfekta hemmet där djuren inte behandlas som en slit och slängprodukt. De som tar emot en råtta ska vara engagerad i djuret.

Att hitta det perfekta hemmet har visat sig vara svårt. Fortfarande är alla tamråttor som akuthemmet tagit emot kvar.

- Än så länge går det bra, men när vi börjar närma oss 20 stycken kommer vi nog inte längre ha plats.

Ideell basis
Trots att tamråttan är ett litet djur som inte äter så mycket känns utgifterna för de 14 råttorna av för Elisabeth Svensson.

- Det här är helt på ideell basis så jag får bekosta spån, torrfoder och eventuella läkarbesök själv, säger hon.

Än så länge har det gått runt ekonomiskt. Men snart kommer burarna att behöva nya vattenflaskor.

- Vi letar sponsorer och hoppas att det kommer ge resultat, säger Elisabeth Svensson.

Fakta Tamråttan en domesticerad brunråtta

Tamråttan är en form av brunråtta som har avlats fram för att passa som husdjur. Till skillnad från sin vilda kusin är tamråttan lugn och mycket sällan aggressiv.

Fysiskt skiljer sig tamråttan från den vilda råttan genom att ögon och öron är större. Den är också tyngre och fylligare.

Tamråttan är ofta spräcklig medan den vilda brunråttan är enfärgad.

De tamråttor man kan köpa i djuraffären är tama brunråttor eftersom det i Sverige inte finns några domesticerade svartråttor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om