Hjälp för sängvätare finns - men kostar
Föräldrarnas ekonomi är avgörande för om sängvätande barn får hjälp eller inte. - Det slår mot barnen, säger Malou Nyberg, distriktssköterska.
Sensorn, som stoppas i underbyxorna, sänder ut signaler till larmklockan som i sin tur börjar ringa om barnet kissar på sig.
Foto: Fredrik Jonson
Men alltför ofta ser både hon och hennes kollega i Navestad hur föräldrar tvingas välja bort den hjälp som finns att få. Sensorn kostar 300 kronor och för larmet betalar man 100 kronor i depositionsavgift. Små pengar för vissa, men en ohanterlig summa för andra.När Malou Nyberg berättar för föräldrarna vad hjälpmedlet kostar så svarar de ofta att de vill vänta lite, eller så säger de att det blivit bättre med sängvätandet nu. Det är alltför skamfyllt att erkänna att man faktiskt inte har råd, men dessa barn brukar snart vara tillbaka hos läkaren igen.Gratis vård
Vissa frågar varför de ska behöva betala för hjälpmedel när vård för barn under 18 år är gratis.- Den frågan kan man ställa sig, då vi kan skriva ut engångskydd till sängen gratis, säger Malou Nyberg.Hon och kollegan har tagit upp problemet vid nätverksträffar med distriktssköterskor från andra områden i Norrköping, men de känner inte igen sig. Hon tänker att förklaringen till detta är att Hageby och Navestad är områden med stor segregation. Här finns många arbetslösa, många ensamstående föräldrar med dålig ekonomi och många invandrare - problemen med sängvätning är väldigt vanliga bland invandrarbarn, då de ofta har traumatiska upplevelser i bagaget.- Det slår mot barnet om föräldrarna inte har resurser att betala, menar Malou Nyberg.Lennart Schilling, som handlägger frågor om patientavgifter i landstinget, menar att det här är en politisk fråga. Han kan bara spekulera i hur tankarna gått kring just kisslarmet.- Det har beslutats att viktiga hjälpmedel ska vara gratis, medan patienter ska få betala för hjälpmedel med lägre prioriteringsgrad. Det här kan ha hamnat på "fel sida skranket", säger han.
Fakta Hjälpmedel vid sängvätning
En sensor till ett larm kostar 300 kronor, som i dag betalas av föräldrarna.120 stycken engångsskydd till sängen kostar 474 kronor, alltså 3.95 styck, och man räknar med att det går åt 1-2 skydd per natt. Dessa bekostas av landstinget.Mellan 38 och 76 nätter med kisskydd kostar alltså lika mycket som en sensor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!