Hjältar eller förrädare?
Snart kommer Sharaf hjältar till Norrköping. Hjältarnas mål är att vara ett stöd för killar att stå emot hederskulturen.
Reboar Shahabi är 21 år och aktiv som Sharaf hjälte. Han berättade om sina erfarenheter i går på De Geergymnasiet. FOTO: JOCKE BLOMQVIST
Foto: Fotograf saknas!
Verksamheten finns i dag i Stockholm och Linköping och i Göteborg och Malmö startas nya grupper i dagarna. Närmast på tur står Norrköping, Eskilstuna, Katrineholm, Örebro, Västerås och Växjö.
- Vi räknar med att komma igång i februari-mars i Norrköping, berättar Emre Güngör från Linköping och en av eldsjälarna bakom Sharaf hjältar.
Indirekt är verksamheten ett sätt att stödja flickor genom att börja arbeta med pojkarnas attityder.
Var aldrig med på gympan
Vid temadagen på De Geergymnasiet berättade tre Sharaf hjältar från Linköping om sina erfarenheter.
- För min del började det när jag undrade varför en av tjejerna i klassen aldrig var med på gympan, hon fick inte för sin familj, berättar Bawan Ahmed, 18 år. Han läser på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping med inriktning på teater.
- När jag senare var hemma i Kurdistan märkte jag att tjejer inte fick gå ut och göra samma saker som killarna. Väl hemma i Sverige tog jag kontakt med Emre och gick med i Sharaf hjältar.
Alla som börjar i hjältarna får genomgå en elva veckor lång utbildning där ämnen som demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, retorik och hederskultur ingår.
Reboar Shahabi, som är 21 år och läser teknisk fysik och elektronik vid Linköpings universitet men nu har tagit ett sabbatsår, ville inte bli någon hjälte när Emre Güngör frågade honom. Men han fixade fram några kompisar i stället.
- Men jag följde med och lyssnade på deras första möte med Emre och det lät så bra att jag gick med.
Kompis giftes bort
Homan Mokhtari är 21 år och jobbar på KFUM som fritidsledare. Han fick upp ögonen för Sharaf hjältar när en av hans tjejkompisar blev hotad.
- Hon ville gifta sig men killen var inte från föräldrarnas hemstad. I stället skickade de hem henne till sitt hemland och gifte bort henne. Jag hörde inte ett ljud från henne på tre år, trodde att de dödat henne. Men så flyttade de till Sverige och då tog hon kontakt med mig igen. Nu är de skilda.
"Försvenskade"
Reboar Shahabi berättar att de alla utsatts för hot.
- Det ringer folk till oss och säger att vi är förrädare och att vi går emot vår egen kultur och tycker att vi blivit försvenskade. Men det handlar inte om att vi vill att våra systrar ska bete sig helt urflippat, som en del tror, det handlar om att de ska få bestämma själva och välja sitt eget liv.Fotnot: Sharaf är det arabiska
ordet för heder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!