Hockeygymnasiet läggs ner i höst

Idrottsgymnasiet i hockey i Norrköping läggs ner från och med i höst. Riksfotbollsgymnasiet blir kvar men den lokala delen görs om.

Norrköping2004-02-12 04:00
Gymnasienämnden måste spara pengar, i går beslutades det därför att hockeygymnasiet i Norrköping ska läggas ner. Även fotbollsgymnasiet påverkas av besparingarna, men bara den lokala delen. Det så kallade riksfotbollsgymnasiet, som tar in elever från hela Sverige, kommer att få vara kvar. Det lokala fotbollsgymnasiet ändras däremot så att de elever som hade velat gå den linjen numera får välja fotboll som individuellt val.

Succesiv avveckling
Avvecklingen av idrottsgymnasierna ska ske successivt och med början till höstterminen i år. De elever som redan har påbörjat sin utbildning får gå klart, men nu gäller intagningsstopp. I höst kommer det inte att börja några nya elever och till våren om två år kommer utbildningen att vara helt nedlagd.
- Det är uteslutande ekonomin som ligger bakom det här beslutet. Man har resonerat som så att riksfotbollen är så pass viktig, har så högt anseende och är en riktig elitutbildning så den får vara kvar. Basket är Norrköping så framstående i men ett hockeygymnasium är inte lika naturligt att ha här, säger Lars Alfon, programansvarig på utbildningskontoret.
Besparingen beräknas bli marginell för 2004 men när nedläggningen är genomförd beräknas kommunen spara drygt 600 000 kronor per år.
Förra året kostade idrottsgymnasierna 1,33 miljoner kronor. Årets budget är beräknad till cirka 1,22 miljoner kronor.
- Vi har alltid haft fullt på alla platser på de olika idrottsgymnasierna, säger Sven-Anders Krunegård, programsekreterare på utbildningskontoret. Han låter dock inte allt för negativ vad det gäller framtiden för hockeyintresserade Norrköpingselever.
- Det finns ett hockeygymnasium i Linköping. Vi har visserligen inte har fört några djupare diskussioner med dem, men vi ska säkert komma överens om någon lösning så att även elever från Norrköping kan få gå där, säger Sven-Anders Krunegård.
Totalt beräknas alla gymnasieskolor i Norrköping kosta cirka 229 miljoner kronor i år. Detta kan jämföras med 228 miljoner kronor som man trodde att gymnasierna skulle kosta förra året. Slutsiffran blev dock 232 miljoner kronor, vilket gett gymnasienämnden ett underskott på 7,5 miljon kronor.

Färre elever
Elevantalet i de kommunala gymnasierna sjunker. För flera skolor har det varit svårt att snabbt anpassa lokalerna till färre antal elever. Detta är också en förklaring till underskottet. I år hoppas man på ett bättre resultat då många skolor försökt anpassa sina lokaler efter elevantalet.
Fler elever väljer också fristående gymnasieskolor. Ökningen visar motsvara 37 procent. Främst är det nya IT-gymnasiet som blivit väldigt populärt och fyllt alla sina platser, vilket gjort att främst Ebersteinska gymnasiet mist elever.
Dessutom kommer färre elever från andra kommuner och studerar i Norrköping. Samtidigt som fler Norrköpingsungdomar vill studera på gymnasier i andra kommuner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om